Hlavní obsah

Čeští akrobatičtí piloti předvedli unikátní přemet kolem mostu

Letečtí akrobaté z týmu Flying Bulls Aerobatics předvedli v Černé Hoře jako první na světě unikátní přemet kolem mostu Mala Rijeka. Nejprve pod něj ve čtyřčlenné formaci naletěli a následně kolem něj obkroužili smyčku.

Český tým akrobatických pilotů podletěl jako první na světě hlavou dolů nejvyšší železniční most v EvropěVideo: Reuters

Článek

Český tým akrobatických pilotů Flying Bulls Aerobatics patří k těm nejlepším na světě a má na svém kontě již celou řadu rekordů a unikátních výkonů. Nově k nim přiřadili smyčku kolem mostu Mala Rijeka v Černé Hoře, a to ve formaci čtyř letadel, která pilotovali Stanislav Čejka, Jan Tvrdík, Jan Rudzinskyj a Martin Špaček.

Původně chtěli tento kousek provést v Česku, kde měli vytipovaných několik mostů, ale jako problém se vždy ukázalo vedení vysokého napětí. To v okolí černohorského mostu chybí, ale zase se klene nad úzkým kaňonem, jehož strmé stěny představují značné nebezpečí, stejně jako masivní mostní pilíře.

Vzhůru nohama, střemhlav dolů. Proletěli jsme se v akrobatickém letadle Flying Bulls

Domácí

Průlet „okolo“ mostu komplikovala také skutečnost, že přiblížit se k němu bylo možné pouze z jedné strany, a letadla pod něj navíc naletěla vzhůru nohama. To činilo manévr obtížnější již samo o sobě, ale při vykružování smyčky navíc na piloty tím pádem působilo takříkajíc „opačné“ přetížení, které netlačí piloty do sedadel, ale naopak je z nich chce „vytáhnout“. Tím pádem se krev nežene do spodní části těla, jako při klasických obratech, ale do hlavy.

Tento manévr se podle Stanislava Čejky málokdy předvádí i na volném nebi v případě jednotlivých letounů a o jeho provedení v kaňonu se až dosud nikdo nepokusil, natož ve skupině.

Původně měli čeští letci v plánu předvést i několik dalších akrobatických kousků, ale to jim podle vyjádření týmu nakonec zhatily povětrnostní podmínky. Na jejich čerstvém zápisu do historie letecké akrobacie to však nemění zhola nic.

Pilotka malého letadla ztratila ve vzduchu horní kryt. Po letech ostychu zveřejnila video

Koktejl

Výběr článků

Načítám