Článek
Soutěžící měli naprosto stejné podmínky a povinné dvě hlavní suroviny – losos a jehněčí. Pokrm musely doplňovat dvě přílohy a servírovalo se na identických talířích. Zbytek už závisel jenom na jejich fantazii, zručnosti a zkušenostech.
Do soutěže Bocuse d´Or se nelze přihlásit, je výběrovou záležitostí. Post prezidenta české národní kvalifikace nabídl norský organizační výbor šéfovi kuchařského týmu společnosti Kampa Group Marku Raditschovi, který dostal za úkol vybrat a oslovit nejlepší z nejlepších.
:. Vítěz národního kola právě servíruje pečeného lososa se zeleným chřestem, limetovou bramborovou kaší, květákovým flanem a omáčkou Vierge. Foto: 3p3
Mistři kulinářského umění nereprezentovali svou domovskou restauraci, ale soutěžili sami za sebe. V národním kole se jich mělo původně účastnit osm, jeden však na poslední chvíli odstoupil.
Mistrovsky připravený pokrm musí být nejen zážitkem pro chuťové pohárky, ale i pastvou pro oči. Díky tomu mohli diváci zhlédnout v Brně skvělou a dosud nevídanou gastronomickou show na světové úrovni.
Evropské klání Bocuse d´Or, na němž nás bude reprezentovat Jan Všetečka, se uskuteční v červenci v norském Stavangeru. Jeho vítěz získá kromě trofeje i 12 000 euro.
Z dvaceti účastníků postoupí dvanáct do celosvětového finále, které se uskuteční koncem ledna 2009 ve francouzském Lyonu. Díky výsledkům z minulého ročníku má pět zemí – Francie, Dánsko Švýcarsko, Norsko a Švédsko – postup jistý. O ostatních sedm míst se bude ve Stavangeru bojovat.