Hlavní obsah

Češi natočili na dovolené v Chorvatsku tornádo nad mořem

Šibenik
Aktualizováno

Několik tornád se ve čtvrtek před polednem prohnalo po moři u chorvatského pobřeží. I čeští turisté je pozorovali v okolí Šibeniku, Rogoznice nebo Zadaru. Tyto vodní smrště jsou nebezpečné především pro lodě a plavce. Naštěstí podle dostupných zpráv k žádnému neštěstí nedošlo.

Vodní tornádo u chorvatského pobřežíVideo: Marek Schönbauer

Článek

„Toho velkého sloupu vody si nešlo nevšimnout, a tak jsem si jej natočil. Byl to poměrně zážitek,“ popisoval Novinkám Marek Schönbauer, který tráví dovolenou v Rogoznici. Tornádo, které zachytil, bylo u Šibeniku.

Vodní sloup prý budil respekt a trvalo asi deset minut, než se u pobřeží ztratil.

„Domácímu to odneslo loď asi deset kilometrů od břehu, ale nakonec mu ji poničenou přitáhla pobřežní stráž do přístavu,“ vyprávěl další turista s tím, že dovolená v Chorvatsku byla v minulých dnech docela dobrodružná.

Češi natočili tornádo nad mořem z jachtyVideo: Michal Petrla

„V době, kdy se tornádo objevilo jsme byli uvázáni na bóji v zátoce Vela Stupica na ostrově Žirje. Sloup tornáda se objevil kolem ve čtvrtek dopoledne mezi ostrovy Žirje, Kaprije a Kakan. Po fascinujícím úkazu se moře radikálně změnilo. Rozbouřily ho dvoumetrové vlny a zcela se pak změnil směr větru. Šel z toho strach. Něco podobného jsme ještě na Jadranu za poslední roky nezažili. Následná plavba do domovské maríny ve Vodici byla hodně náročná,“ popsal Novinkám další Čech Michal Petrla z Blučiny na Brněnsku, který tornádo natočil z paluby plachetnice.

Vodní tornádo

Eva Houbová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích Novinkám po zaslání videozáznamu potvrdila, že se jedná o tornádo nad mořem (v angličtině waterspout). „Označují se také jako vodní smršť nebo vodní sloup. Bývají slabší než pozemní tornáda a jsou nebezpečná hlavně pro plavce i lodě,“ konstatovala Houbová.

Vodní tornáda se tvoří v nestabilní atmosféře, například mezi bouřkovými mraky. Ty byly ve čtvrtek v předpovědích, i se jich několik oblastí kolem pobřeží prohnalo. V týdnu pak byly na moři i velké vlny.

Tornádo potopilo luxusní jachtu u Sicílie: jeden mrtvý, šest lidí se pohřešuje

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám