Hlavní obsah

Čápici zasáhl elektrický proud, mláďata adoptovala handicapovaná čapí rodina

Makov

Náročné začátky života má za sebou čtveřice čápat z Vrchlabí, jejichž matku zasáhl elektrický proud. Díky záchranářům ze tří českých stanic doputovala až do Makova na Písecku, kde získala náhradní rodiče v handicapovaném páru. Ten už má své zkušenosti, když se mu předtím vylíhlo šedesát mláďat.

Foto: ZS Jaroměř, Huslík, Makov, Novinky

Samice čápa bílého si hlídá svá adoptivní mláďata.

Článek

Novinky o čapím příběhu se šťastným koncem informoval šéf Záchranné stanice živočichů v Makově Libor Šejna.

„Je to ukázková skvělá spolupráce záchranných stanic napříč republikou,“ rozplýval se Šejna s tím, že mláďata urazila do nového domova přes 250 kilometrů.

Samici čápa bílého, která hnízdila ve Vrchlabí, zasáhl elektrický proud 18. dubna.

Čáp, kterému čelisťová past amputovala nohu, prohrál boj o život

Domácí

„Pracovníci záchranné stanice v Jaroměři proto odebrali vajíčka, ze kterých se jim v umělé líhni vyklubala 5. května první mláďata,“ popisoval Šejna.

Všechna čtyři čápata pak po pár dnech převezli záchranáři do Záchranné stanice Huslík, aby se mohla vyvíjet společně s dalšími čápaty z jiného zmařeného hnízdění.

„Po dalších pár dnech však bylo vhodnější je umístit pod pár našich handicapovaných čápů bílých,“ podotkl Šejna.

Páru čápů s poraněnými křídly se vylíhla čtyři mláďata

Koktejl

Pár čápů bílých z Makova už vyvedl šedesát čápů, kteří odlétli do Afriky. Tentokrát však seděli pouze na neoplozených vejcích. „Udělali jsme fintu a místo těchto vajec jsme jim dali čtyři mláďata. Je patrné, že spokojení jsou všichni,“ pochvaloval si Šejna.

V záchranné stanici v Makově se čápům opravdu daří, v minulých dnech se tam vylíhla mláďata i páru čápů černých. Lidé mohou hnízdění čápů bílých i černých sledovat i online na www.makov.cz.

Související témata:

Výběr článků

Načítám