Hlavní obsah

Buvol utekl před porážkou i policií. Nakonec zachránil i dva své parťáky

Pleasant Hill

Když se po městě Pleasant Hill v americkém státě Iowa začal na konci srpna potulovat vodní buvol, místní obyvatelé byli zmatení. Později se ukázalo, že utekl z nedaleké farmy, kde jej chtěli porazit. Později jej neúspěšně naháněli i policisté, kteří jej postřelili. Nyní je již zvíře v péči veterinářů a zbytek života stráví v klidu v záchranné stanici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Město Pleasant Hill leží na východním okraji aglomerace hlavního města Iowy Des Moines, a tak se tam vodní buvoli po ulicích běžně neprocházejí. Když tam tedy lidé 24. srpna jednoho zahlédli, byli podle webu The Washington Post poněkud zmatení.

Ale protože setkání s ním hlásilo v krátké době čím dál více obyvatel, stala se z něj svým způsobem atrakce, a dokonce hned dostal i jméno PHill. To odkazuje jednak na město Pleasant Hill, ale také na legendárního iowského rodáka Buffalo Billa. Buvol se totiž anglicky řekne právě buffalo.

Později se podařilo vypátrat jeho majitele, jenž choval zhruba jednoročního PHilla a dva další buvoly na pozemcích severně od města. Policii řekl, že chtěl PHilla porazit, ale ten mu utekl. Podle něj se v tu chvíli zvíře chovalo agresivně a bylo nebezpečné.

FOTO: Buvolí závody na Bali jsou pro žokeje prostředkem, jak se spojit s předky

Lifestyle

Miláček místních

Problém však nastal ve chvíli, kdy se policisté rozhodli PHilla odchytit, protože s takto velkými zvířaty neměli vůbec žádné zkušenosti. A podle toho to také dopadlo. Když jeden z nich buvola zahlédl blízko rušné dálnice, rozhodl se jej zaplašit výstřelem, aby zvíře nevstoupilo do vozovky. Při tom PHilla postřelil do břicha.

Nahánění raněného buvola pokračovalo ještě zhruba tři další dny, kdy se PHill porůznu objevoval na dvorcích u domů a v ulicích, přičemž obyvatelé města se shodovali, že vůbec nepůsobí nebezpečně a agresivně se nechová ani náznakem. Lidé začali na sociálních sítích sdílet PHillovy fotky z různých míst a velmi rychle se z něj stal miláček všech místních. Dokonce vznikla iniciativa, která volala po jeho záchraně.

Odchyt se nakonec uskutečnil s pomocí lidí z nedaleké zoo a Ligy na ochranu zvířat. PHilla se podařilo uspat a následně byl převezen k ošetření rány po postřelení. Do hry vstoupila také záchranná stanice Iowa Farm Sanctuary, která se nachází zhruba 160 kilometrů od Pleasant Hillu a která se nabídla, že se PHilla ujme.

Buvolí stádo zachránilo svého člena obklíčeného lvy

Koktejl

Čestný host veletrhu

Ten však ještě nějakou dobu zůstal v péči veterinářů, a tak se vysvobození nejprve dočkali jeho dva parťáci z původní farmy. Jak se totiž ukázalo, jejich dnes již bývalý majitel měl na kontě i několik dalších podobných incidentů z minulosti, když mu utekly krávy nebo kozy. Po kauze s PHillem se tak jeho počínání dostalo do hledáčku úřadů a policie. Zajímat je bude mimo jiné i to, jak se buvoli na jeho farmu vůbec dostali.

Nejen lidé ze záchranné stanice tak jsou velmi rádi, že se nezodpovědného farmáře nakonec podařilo přesvědčit, aby vydal i zbylé dva buvoly. Stanice Iowa State Sanctuary zároveň založila veřejnou sbírku, z níž chce chov všech tří zvířat financovat, a během několika dnů se tam vybralo přes 25 tisíc dolarů (téměř 600 tisíc korun).

Obyvatelé Pleasant Hillu mají ze záchrany velkou radost, ovšem zároveň neskrývají ani lítost nad tím, že PHilla už ve městě nebudou potkávat. Ale doufají, že by se za nimi mohl přijet podívat příští rok coby čestný host zemědělského veletrhu v Des Moines.

Trojice buvolů chystá u Pouzdřan pastviště pro husy

Koktejl

Výběr článků

Načítám