Hlavní obsah

Broumar letos rybáři od ryb dokonale vyčistili

Tisíce lidí přilákal v pátek hned první den výlovu rybníka Broumar, který pokračuje ještě v sobotu, v Opočně na Rychnovsku. Letos naposledy před pauzou způsobenou opravou hráze.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výlov rybníku Broumar

Článek

Řada vylovených kaprů, amurů, candátů, štik nebo okounů okamžitě skončila na svátečním stole. „Jenom jsem si odskočil pro něco k rodinnému obědu. Příležitost mít rybu z rybníka a rovnou ji servírovat není každý den,“ pronesl muž středních let u prodejního místa při hrázi šedesátihektarového rybníka, vlajkové lodi Kolowratského rybářství.

Výlovek letos kolowratští rybáři předpokládají poloviční než v době, kdy Broumar čeřila síť zvaná nevod v rukou odhadem dvacítky pěšáků a hajných v roli naháněčů s dlouhými tyčemi, tzv. tlouky, vždy po dvou letech.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výlov rybníku Broumar

„Už třetím rokem vylovujeme Broumar každoročně, abychom připravili podmínky pro opravu hráze plánovanou na příští rok, od kdy bude od výlovů opět na dva roky pokoj. Ryb oproti dvouletým cyklům výlovu nyní vylovíme polovinu, odhadem 30 tun,“ přiblížil šéf Správy Kolowratského rybářství Václav Kalenda. „Jde o množství, co nám nechali vodní ptáci a pytláci,“ zažertoval.

Broumar zůstane po vypuštění sedmi set tisíc kubíků vody po dobu šestiměsíční opravy hráze a přilehlé komunikace takříkajíc odrybněný. „Prodáme všechno včetně malých ryb. Každá má svého kupce,“ míní Kalenda.

Devadesát procent úlovků z Broumaru tvoří kapři, leckdy opravdu kapitální kousky, jejichž cena, stejně jako ostatních ryb, šla letos nahoru o deset až patnáct procent. „Kilo konzumního kapra vyjde na 110, candáta na 400 a štiky na 300 korun,“ upřesnil Kalenda.

Žádné granule

Ryby z kolowratských rybníků rozsetých v krajině od Dvora Králové nad Labem po Rychnov nad Kněžnou se liší od ostatních specifickým způsobem chovu. Rybáři je nevykrmují pomocí zásobníků s granulemi a nepřikrmují pšenicí jako jatečné vodní čuníky. „Žijí výhradně z přírodní přirozené potravy. Maso takových ryb je na rozdíl od vykrmovaných načervenalé, nikoliv bílé, a nebývají přetučnělé. Chuť takového masa pozná i laik,“ tvrdí Kalenda. „Cílem je, vypěstovat rybu závislou na přirozené potravě. Roste pomaleji, zato produkujeme v podstatě bio kvalitu za cenu běžné ryby,“ doplnil.

Areál opočenského Broumaru vyniká vlastní zpracovnou, kde lze celoročně koupit čerstvě vylovené ryby a různé rybí speciality.

Související témata:

Výběr článků

Načítám