Hlavní obsah

Britští policisté dvakrát úmyslně najeli do krávy. Incident řeší i ministr vnitra

K drastickému postupu se uchýlili policisté na londýnském předměstí Staines-upon-Thames, aby zpacifikovali krávu, která uprchla chovateli, v ulicích poškozovala auta a ohrožovala kolemjdoucí. Strážci pořádku ji jednoduše srazili služebním autem, a to hned dvakrát. Záběry vyvolaly skandál, který musí řešit i ministr vnitra.

Britští policisté brutálně najížděli autem do uprchlé krávyVideo: AP

Článek

Na videu je vidět, jak se asi 200kilogramová desetiměsíční chovná jalovice jménem Beau Lucy bezcílně promenáduje noční ulicí. Když policie dostala hlášku, vyslala na místo několik hlídek, jejichž příslušníci se pokoušeli zvíře chytit.

Beau Lucy nesouhlasila a stále unikala. Až jeden z policistů dostal nápad: brutálně srazil zvíře autem s pohonem na všechny čtyři kola a odmrštil jej. Otřesená kráva klouzala několik metrů po asfaltu a zůstala ležet.

Policejní auto na ni poté najelo ještě jednou a zvíře doslova přiskříplo k vozovce tak, že se nemohlo hýbat. Lidé na ulici, kteří drsný zákrok viděli, začali policistům nadávat.

Vzplála divoká diskuse, během níž se však kráva vyprostila ze sevření a pokračovala v útěku, byť kulhala. Až po chvíli se ji podařilo dopadnout.

Veterinář konstatoval, že jalovice utrpěla pohmožděniny a tržnou ránu, zlomeniny naštěstí žádné. Zvíře se tak mohlo vrátit k chovateli, kterému uprchlo z pastviny na druhé straně Temže.

„Chtěli ji zabít“

Majitelka zvířete v rozhovoru pro televizi SkyNews označila postup policie za „nechutný“ a požadovala propuštění příslušníka hlídky, který zvíře srazil. „Vždyť to vypadalo, jako by jej chtěli zabít,“ prohlásila.

Policie později zveřejnila prohlášení, v němž se snažila postup zasahujícího policisty odůvodnit. Rozhodnutí zastavit volně pobíhající zvíře policejním autem bylo přijato poté, co policisté neúspěšně vyzkoušeli „řadu možností, jak krávu bezpečně odchytit“. Zasahující policisté prý měli „extrémní obavy o bezpečnost veřejnosti“.

Incident z minulého týdne v každém případě vzbudil vášnivé debaty na sociálních sítích. Místní sdružení na ochranu zvířat popsalo záběry jako „znepokojivé“, zatímco aktivista Chris Packham na sociální síti X napsal: „Co je to za zrůdu, která vrazí do jalovice?“

Případ se dostal na stůl také ministrovi vnitra Jamesi Cleverlymu, který v první reakci označil jednání policistů za „zbytečně tvrdé“. „Nenapadá mě žádný rozumný důvod pro takovou akci,“ uvedl ministr a přislíbil „komplexní a urychlené vyšetření“ incidentu.

Policista, který auto řídil, byl mezitím postaven mimo službu.

Kráva utekla před ošetřovatelem kopyt a ukryla se v prodejně s barvami

Koktejl

Výběr článků

Načítám