Článek
Na letošní štědrovečerní menu se Jayne Winteringhamová podle svých slov opět těší, jen ho zpestří yorkshirským pudinkem, párky obalenými ve slanině a nádivkou, řekla serveru Independent.
„Krocana peču i v létě, prostě za každého počasí. A musí to být teplé, není nic horšího než studená pečeně,“ popsala Jayne Winteringhamová, která si prý vánoční večeři prý dává i v restauracích. „Nebo aspoň to, co je jí nejblíž,“ dodává.
Navzdory vyšším cenám potravin se Winteringhamové daří vánoční pečeni připravovat za méně než dvě libry za porci (méně než 57 korun). Na jejím talíři prý kromě pečeného masa a omáčky, britské gravy, nesmí chybět růžičková kapusta a brambory.
This is Jayne Winteringham. The 68-year-old mum-of-four has eaten a Christmas dinner every day for the last 23 years! 🤯...
Posted by WalesOnline on Tuesday, November 28, 2023
Krocana ovšem někdy vymění za kuřecí a ze zbytků pak vaří bubble and squeak - tradiční britský pokrm venkovanů připravovaný z vařených brambor a zelí nebo kapusty. „Někdy to střídám, aby to bylo pořád zajímavé, a přidávám různá ochucovadla, třeba křen, brusinky, hořčici nebo mátovou omáčku,“ vysvětluje Winteringhamová a dodává, že růžičkovou kapustu používá vždy, i když samotná podle ní chutná „celkem odporně“.
Své nejoblíbenější jídlo dokáže matka čtyř dětí připravit za méně než 40 minut. „Nejdřív předvařím brambory, aby trochu změkly, pak s nimi párkrát zatřesu a dám je do trouby k masu, kde se pečou ve šťávě. Když je to skoro hotové, dám do mikrovlnky v páře vařit zeleninu,“ popisuje Jayne. Tmavou omáčku umíchá ze šťávy ze zeleniny a masa, bujónu a trochy kukuřičného škrobu.
„Mám to spojené s obdobím, kdy jsem byla ještě dítě. Moji rodiče byli věřící a v neděli jsme vždycky chodili do kostela, pak přišli domů a měli pečeni. Nebo jsme navštívili příbuzné a jedli ji tam. Mám s tím jídlem spojených mnoho hezkých vzpomínek,“ vysvětlila 68letá Britka.