Hlavní obsah

Britka oslavila 102. narozeniny seskokem padákem

Seskokem padákem oslavila v neděli své 102. narozeniny Britka Manette Baillieová z hrabství Suffolk na jihovýchodě Anglie. Letadlo ji vyneslo nad letiště Beccles a jubilantka jištěná instruktorem za zády se snášela dolů z výšky dvou kilometrů.

102letá Britka se stala nejstarší parašutistkou v zemiVideo: AP

Článek

Podle serveru BBC se tak stala nejstarším člověkem v Británii, který se kdy snesl k zemi padákem. Dosavadním národním rekordmanem byl Verdun Hayes, jenž v květnu 2017 seskočil ve věku 101 let a 38 dní.

„Bylo to trochu děsivé. Musím přiznat, že jsem měla velmi pevně zavřené oči. Ale chci vzkázat ostatním lidem, kteří se blíží k osmdesátce nebo devadesátce, aby nic nevzdávali. Prostě pokračujte dál,“ řekla paní Manette po seskoku.

Kdysi byla provdaná za výsadkáře a za druhé světové války sloužila v královském námořnictvu v Egyptě. O seskoku padákem ale nikdy neuvažovala, až nyní.

Foto: AP

Skočila z výšky dvou kilometrů

„Mám štěstí, že jsem fit a v pohodě, a tak jsem si řekla, že s tím musím něco udělat. Že to nesmím jen tak promarnit, když jiné lidí trápí třeba artróza, zatímco mě ne,“ dodala paní Manette.

„Když se otevřely dveře, uvědomila jsem si, že už nemůžu nic dělat ani nic říkat. Prostě musím skočit,“ vylíčila své pocity ve chvíli bezprostředně před opuštěním letadla. „Každopádně si pamatuji, jak mi vypadly ven nohy. A zdálo se, že jsme padali velmi vysokou rychlostí,“ dodala pro televizi Sky News.

Foto: AP

Hotovo. Seskok byl úspěšný

Paní Manette se k seskoku rozhodla poté, co se doslechla, že to udělal 85letý otec její známé. „Když to dokáže 85letý, zvládnu to i já,“ řekla si.

Nebyla to její první adrenalinová výzva. Stále řídí auto a před svými 100. narozeninami se proháněla na závodním okruhu v Silverstonu ve voze Ferrari rychlostí 208 kilometrů za hodinu.

Za recept na dlouhověkost považuje komunitu, přátele a vůbec pohyb mezi lidmi. „Buďte zaneprázdněni, o všechno se zajímejte, buďte laskaví k lidem kolem sebe a umožněte jim, aby i oni byli laskaví k vám. A nezapomínejte na párty,“ řekla paní Manette.

Foto: AP

Přišly zástupy gratulantů

Američan absolvoval seskok s padákem v téměř 107 letech

Koktejl
Související témata:
Seskok z letadla

Výběr článků

Načítám