Hlavní obsah

Brit protestuje proti vysoké dani na pivo. V každém z 650 volebních obvodů si dá jedno na ex

Birmingham

Není to tak dávno, co Jay Chan z Birminghamu pracoval pro poslance britského parlamentu a při tom viděl, s jakými problémy bojují britské hospody. Na protest proti vysokým daním se proto rozhodl vypít na ex pivo v každém ze 650 volebních obvodů.

Brit chce vypít pivo v každém ze 650 volebních obvodůVideo: Reuters

Článek

Ceny piva nejsou velkým tématem pouze v Česku, ale také ve Velké Británii. Podle osmnáctiletého Jaye Chana z Birminghamu za to mimo jiné může vysoká daň z přidané hodnoty.

Tu sice britská vláda v době koronavirové epidemie snížila na 12,5 %, ale v roce 2022 ji pro celý sektor pohostinství a cestovní ruch znovu zvýšila na 20 %. A to i přesto, že mnoho provozovatelů těchto služeb bilo na poplach, že takto vysoká daň bude v kombinaci s růstem cen energií a dalších nákladů pro mnoho podniků likvidační.

Pivo a hospody sbližují lidi

Problémy restauratérů viděl vcelku zblízka také Jay Chan, jenž dříve pracoval pro poslance Marca Longhiho. Jeho touhu hospodám nějak pomoci pak ještě zesílily nedávné parlamentní volby. Rozhodl se proto vycestovat doslova do každého koutu země, aby v každém volebním obvodu vypil na ex „protestní“ pintu piva (britská pinta má objem necelých 0,57 litru).

Nejfloridštější věc, jakou kdy viděli. Mladík si otevřel pivo o zuby aligátora

Koktejl

Je totiž přesvědčen, že hospody ve Velké Británii představují důležitý společenský prvek, jenž pomáhá lidi spojovat, a to bez ohledu na jejich politické či jiné přesvědčení. „Když se řekne Velká Británie, tak každého napadne Big Ben, král, britská vlajka, ale pak už i hospody, pivo a lidé, kteří si je užívají. A proto je důležité, abychom je chránili,“ vysvětlil Jay svou motivaci.

Dlouhá a drahá cesta

Jakkoli se Jayův nápad může jevit jako sen každého pivaře, podle jeho slov to potrvá dlouho a bude to hodně drahé. Sám odhaduje, že splnění tohoto cíle mu potrvá zhruba dvacet let a bude ho stát kolem tří tisíc liber (přibližně 90 tisíc korun), a to pouze v útratách za pivo. Další náklady pak představuje například cestování. Proto založil na internetu veřejnou sbírku, kde se mu lidé složili již na zhruba dvě třetiny této částky.

Zatím má splněno pouze v přibližně dvaceti volebních obvodech v okolí Birminghamu, celkem jich však v Británii je 650. „Samozřejmě nemůžu pít a řídit, takže je fajn, když se někam dá dojet na kole nebo rychle vlakem,“ vysvětluje s poznámkou, že vlaky obecně nejsou tak efektivní.

Dalším potenciálním problémem jsou různé ceny piva v různých částech země. „Nevím, jak to budu zvládat, až se vydám do Londýna, protože tam je pivo opravdu hodně drahé,“ citoval Jaye web Fox News. Na druhou stranu se ovšem těší, až pojede piva exovat do Severního Irska.

Vedle toho však také doufá, že se mu na celé jeho pivní pouti podaří v hospodách dále spojovat a sbližovat jejich hosty.

Do kostela mu nechodili lidi. Kněz začal kázat po barech a hospodách

Koktejl

Výběr článků

Načítám