Hlavní obsah

Brit 60 let obtěžoval řidiče autobusu. Myslel si, že je to slavný zpěvák

Předminulý týden byl ve velké Británii uzavřen jeden z nejdelších zaznamenaných případů stalkingu. Muž, který 60 let obtěžoval jiného muže a jeho rodinu, putoval na tři roky za mříže.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Johnnie Ray na snímku z roku 1955

Článek

Nevídaně dlouhý případ stalkingu začal již v roce 1964, kdy tehdy patnáctiletý Kenneth Furnival potkal v autobuse o tři roky staršího Johna Raye, jenž mu kontroloval jízdenku. V tu chvíli propadl dojmu, že autobus řídí zpěvák Johnnie Ray, jenž byl populární v padesátých letech.

Furnivalovi se podařilo zjistit Johnovu adresu a začal mu posílat milostné dopisy velebící jeho vlasy a modré oči nebo žádosti o podepsané fotografie, na nichž bude John oblečen v modrém svetru. Mladý řidič tyto výlevy zpočátku ignoroval, ale situace se postupně začala zhoršovat. A to zejména poté, co se oženil a narodily se mu děti.

Furnival přidal na důrazu a začal posílat vyčítavé a žárlivé dopisy, k nimž nezřídka přikládal i fotky, na nichž byl John s rodinou na výletech či při různých aktivitách.

Manželé Rayovi opakovaně kontaktovali policii a vždy jí poskytli také obsáhlou Furnivalovu korespondenci, ale vždy se jim dostalo odpovědi, že jde o prakticky neškodnou záležitost.

Kenneth Furnival

Rayovi ale žili v permanentním strachu, protože oba jejich synové měli světlé vlasy a modré oči po Johnovi, takže v žádném případě nebylo vyloučeno, že se stalker časem zaměří i na ně. Rodina se dokonce i přestěhovala a nechali si změnit jména, ale nebylo jim to nic platné.

Zvrat v případu nastal až loni, kdy Furnival před Vánocemi napsal, že spálí 100 liber a doručí je do schránky Rayových. Každý další rok to pak mělo být o stovku více, dokud nedosáhne tisíce liber.

„Peníze jsou mi k ničemu, když si za ně nemůžu koupit tvoje fotky, Johne Rayi,“ vysvětlil na dalších řádcích. Pranic přitom nedbal na skutečnost, že skutečný zpěvák Johnnie Ray zemřel již v roce 1990.

Za necelý měsíc poslala zpěvákovi Stylesovi 8000 pohlednic. Soud ji poslal vychladnout do vězení

Zahraniční

Poté se do případu konečně vložila i policie, protože tento dopis vyhodnotila jako možné vyhrožování žhářským útokem. S využitím záznamu z bezpečnostní kamery na domě Rayových pak dopadení Furnivala nedalo moc práce, a když se u něj našla 35 let stará fotka Johna Raye, pořízená pochopitelně bez jeho vědomí, byl na místě zatčen. Před pár dny jej pak soud poslal na tři roky do vězení, informoval web The Telegraph.

Furnivalova advokátka se snažila dosáhnout mírnějšího trestu poukazem na to, že její klient trpí poruchou duševního vývoje, kvůli níž je velmi manipulovatelný. Ale soudce na to neslyšel a mimo jiné uvedl, že takto dlouhé obtěžování vykazuje znaky naprosto cíleného a vědomého konání.

Nevratné škody

Furnivalovo zatčení a odsouzení ke tříletému vězení pro Rayovy sice představuje jisté zadostiučinění a úlevu, ale v současnosti jim vlastně už k ničemu není. Johnovi je dnes 78 let, jeho ženě o pět let méně a prakticky celý život prožili ve strachu. A značný dopad to mělo i na jejich manželství a samozřejmě také na syny.

„Nemohli jít ani do parku, pokud jsem s nimi nešla já. Jen proto, že měli blond vlasy a modré oči, museli žít s tou nejpřísnější matkou. V obavách o jejich bezpečí jsem vždy reagovala přehnaně,“ řekla paní Rayová po Furnivalově odsouzení.

Zároveň popsala, že situace byla už tak zlá, že její matka rodinu požádala, aby se odstěhovala z jejího domu, přestože v té době již potřebovala mít nablízku někoho, kdo se o ni bude starat.

Teď stále žiju ve vracejících se vzpomínkách a nemůžu to dostat z hlavy. Teď žijeme v domě posázeném kamerami a stres ovlivnil moje vztahy s lidmi. Celé roky se mi vysmívali, ale já jsem měla pravdu,“ naznačila, že zlepšení se rozhodně nedostaví ze dne na den.

Dostala zákaz kontaktovat svého ex, tak psala jeho psovi

Koktejl

Výběr článků

Načítám