Hlavní obsah

Brazilci vyvinuli novou jedlou fólii

CNN, ČTK, Helena Landovská
SAO PAOLO

Jedlý cukrářský papír je znám už léta, ale spíš jen jako specialita než obalová hmota. Brazilští vědci ovšem nyní přišli s jeho obdobou, která by mohla najít velmi široké uplatnění. Vyvinuli fólii na balení ovoce či zeleniny, jež zabraňuje jejich hnití, ale i vysychání a je možno ji sníst i s do ní zabaleným plodem. Je navíc průhledná a bez chuti.

Článek

Výzkumem možností, jak zabránit vysychání potravin se zabývá univerzita v Sao Paulu a na jedlé fólii pracovali její specialisté dvanáct měsíců. K jejímu vyrobení zvolili zvláštní surovinu - rozemletá amarantová zrnka.

"Naše fólie vyrobená z amarantové mouky je biologicky rozložitelná, levná a navíc má vysoký obsah proteinů," říká členka vědeckého týmu Florencia Cecilia Menegalliová, podle které by se už brzy měla objevit v prodeji.

Amarantová mouka, která může mít lehce kořeněnou příchuť a podtrhuje chuť některých poživatin, se používá v cukrářství ke zvláčnění cukrovinek, sušenek, palačinek, kynutého pečiva a podobných výrobků. Obsahuje prý navíc dvakrát víc železa a čtyřikrát víc kalcia než obilí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám