Hlavní obsah

Bratři se shledali po 73 letech. Mladšího jako dítě unesla cizí žena na opačný konec USA

Po dlouhých 73 letech se v Kalifornii setkal 83letý Američan se svým 79letým bratrem, kterého kdysi jako dítě unesla jedna žena z parku. Chlapec vyrůstal v cizí rodině a celý život neměl o svých biologických příbuzných tušení. Jen jejich vytrvalost a analýza DNA přispěly k rozluštění záhady, jejíž řešení policie už dávno vzdala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hořký příběh se začal psát v únoru 1951, kdy se únoskyně zmocnila tehdy šestiletého Luise, který si s desetiletým bratrem Rogerem hrál v parku v kalifornském Oaklandu. Bylo to krátce poté, co jejich rodina přišla do USA z Portorika.

Luis ještě neuměl anglicky. Cizí žena jej z parku vylákala, když mu ve španělštině slíbila nějaké sladkosti. Luis ji důvěřivě následoval a na více než sedm desetiletí zmizel.

Kalifornské úřady tehdy v oblasti nechaly převrátit snad každý kámen, aby chlapce našly. Pátrali po něm policisté, vojáci i příslušníci pobřežní stráže, ale po Luisovi jako by se slehla zem.

Únoskyně jej odvlekla na opačný konec Spojených států. Podle listu USA Today skončil u páru, který chlapce vychovával, jako by byl jejich vlastním synem.

Vzpomínky Luise na biologické příbuzné postupně vybledly, i když pocit, že v jeho životě zůstala nějaká mezera, přetrvával. Skutečná rodina v Kalifornii ale nezapomněla.

Luisova matka se téměř denně dotazovala na úřadu pro pohřešované, zda pro ni nemají nějakou zprávu. Modlila se a stále věřila, že její syn je naživu. V době, kdy už byl případ dávno odložený, žena v roce 2005 v 92 letech zemřela.

Ve čtyřech letech ji unesla neznámá žena. Po 52 letech se setkala s bratrem

Koktejl

Do pátrání se na vlastní pěst ale pustila také Luisova neteř Alida, dcera jeho sestry. Před čtyřmi lety si nechala udělat test DNA, prý jen tak ze zvědavosti, napsal deník Ouest-France. Netrvalo dlouho a dostala zprávu, že na východním pobřeží USA žije jistý muž, jehož DNA se s tou její shoduje z 22 procent.

Letos Alida získala další indicii, když snímek tohoto muže objevila na internetu. Srovnala ji se snímky Luise v dětském věku a byla si jista, že konečně našla ztraceného strýce. Neteř o výsledcích svého pátrání vyrozuměla FBI, jejíž agenti pak objevili Luise v New Yorku.

V červnu došlo k setkání, při němž tekly slzy dojetí. Ani Luis se jim neubránil, ačkoli je to otrlý muž, který pracoval u hasičů a je veteránem námořní pěchoty, jenž byl dva roky nasazen ve Vietnamu. „Pevně se objali. Pak si sedli a vyprávěli si. O dni, kdy byl Luis unesen, o jeho vojenské službě, o všem,“ vylíčila setkání bratrů Alida.

V červenci se sourozenci setkali znova, když Luis na tři týdny přiletěl do Kalifornie. Bylo to ale jejich poslední shledání, protože Roger v srpnu ve věku 83 let zemřel. „Věřím, že odešel šťastný. Šťastný, že našel svého bratra,“ dodala Alida.

V dalších kauzách hlavního podezřelého z únosu malé Maddie soud zrušil zatykač

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám