Hlavní obsah

Balonek z Oktoberfestu způsobil v Mnichově chaos, když vyzkratoval železniční tunel

Totální chaos, přerušenou dopravu na páteřní trati příměstských vlaků S-Bahn a stovky evakuovaných cestujících si v neděli večer v Mnichově vyžádal incident, při němž se do tunelu dostal balonek z pivního festivalu Oktoberfest a způsobil zkrat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle policie šlo o balonek potažený kovovou fólií, jaké se v těchto dnech prodávají u atrakcí na Tereziánské louce, kde se tradiční svátek pěnivého moku koná. Některému z návštěvníků akce na nedalekém hlavním nádraží podle deníku Bild unikl z ruky a dostal se do tunelu, jímž projíždějí soupravy třetí linky S-Bahnu.

V podzemní spojnici se balonek dotkl elektrického vedení a přivodil zkrat, při němž se ozvala hlasitá rána. Následoval výpadek proudu, kvůli němuž byla doprava na zmíněné trati zcela přerušena.

V tunelu trolej navíc spadla na projíždějící vlak. Nikdo nebyl zraněn, záchranáři ale museli na 300 cestujících vlaku evakuovat. Podobný osud stihl celkem dalších 300 pasažérů S-Bahnu na dvou jiných místech.

Policisté museli dočasně uzavřít i jednu z hlavních pozemních tras, kudy lidé proudí na Oktoberfest nebo se z něj vracejí. Do řešení chaotické situace a evakuace uvázlých cestujících v soupravách bylo nasazeno 160 příslušníků spolkové policie, 70 záchranářů a 60 hasičů.

Technikům Spolkové dráhy (DB) se podařilo opravit elektrické vedení „v rámci rozsáhlé sanační akce“ až dvě hodiny po půlnoci, takže pondělní ranní spoje na frekventovanou trať opět vyjely.

DB varovala, že balonky s vodivou fólií mohou být v blízkosti trolejí životu nebezpečné. „Zkrat je doprovázen výbuchem, který může poškodit strop tunelu i vlakovou soupravu,“ upozornil železniční dopravce.

Na největším pivním festivalu světa se předvedly stovky vyšňořených Bavorů

Cestování

Výběr článků

Načítám