Hlavní obsah

Bájný Rolandův meč prý vězel ve francouzské skále 1300 let, teď zmizel

Malá francouzská vesnice Rocamadour hlásí obrovskou ztrátu. Navzdory tomu, že byl navíc připevněn řetězem, zmizel z tamějšího hradního komplexu legendární meč Durandal, jenž tam podle pověsti vězel ve skále téměř 1300 let.

Foto: Profimedia.cz

Hrad v Rocamadouru

Článek

Britové mají celosvětově populární legendu o králi Artušovi a jeho meči Excaliburu, zatímco francouzská verze této pověsti není ani zdaleka tak známá. Vztahuje se ke králi Karlu Velikému a jeho oddanému rytíři Rolandovi.

Podle dávné pověsti získal král Karel Veliký meč Durandal od anděla a později jej dal legendárnímu rytíři Rolandovi. Velkou roli má tento meč například také v hrdinském eposu Píseň o Rolandovi z 11. století, který vypráví o jeho magické moci. Zároveň zmiňuje, že součástí této mocné zbraně jsou zub svatého Petra, krev svatého Basileia a vlasy svatého Denise.

Jenže ani takto silný meč nebyl všemocný, a tak když se Roland v roce 778 dostal do úzkých v bitvě v průsmyku Roncevaux, pokusil se Durandal zničit, aby se nedostal do rukou nepřátelům. Snažil se jej rozbít, ale když se mu to nepodařilo, tak jej těsně před svou smrtí vyhodil do vzduchu. Meč se v tu chvíli zázračně vznesl a odletěl stovky kilometrů daleko do dnešního Rocamadouru, kde se zapíchl do skály.

A tam setrvával až do současnosti, než před pár dny zmizel. A to i přesto, že ve skále vězel ve výšce téměř deseti metrů, a ještě byl pro jistotu připoután řetězem.

„Durandal nám bude moc chybět. Po staletí byl součástí Rocamadouru a neexistuje turistický průvodce, jenž by se o něm nezmiňoval,“ hořekuje místní starosta Dominique Lefant. Na stránkách listu La Dépêche pak dodal, že sice jde „jen“ o legendu, ale osudy Durandalu a Rocamadouru jsou zkrátka propojené.

Server Independent pak připomněl, že meč nebyl ve skále celou dobu bez přestávky. Ale na případu z roku 2011, kdy meč z hlediska historie „na pár chvil“ zamířil do muzea v Cluny a na zpáteční cestě jej doprovázela stráž a také městský radní, ilustruje, jak moc byl Durandal pro Rocamadour cenný.

Anonymně vrátil kohouta ukradeného před 25 lety z korouhve. Poštovné ale zaplatil kreditkou

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám