Hlavní obsah

Autonomní auto jelo bez řidiče v protisměru, policista se musel obrátit na zákaznickou podporu

Policisté ve městě Phoenix v americkém státě Arizona řešili ve druhé polovině června neobvyklý dopravní přestupek. Nebylo totiž koho obvinit či pokutovat, protože v autonomním vozidle nikdo neseděl.

Foto: Mario Tama / Getty Images North America / Getty Images via AFP, Profimedia.cz

Autonomní vůz společnosti Waymo v ulicích Los Angeles (ilustrační foto)

Článek

Policejní hlídka ve Phoenixu zaznamenala 19. června před polednem vozidlo jedoucí v protisměru, a tak se jej pokusila zastavit. Záhy se však ukázalo, že za tento přestupek vlastně „nikdo nemůže“, protože šlo o autonomní vůz, který se po ulicích pohybuje bez řidiče. V tomto případě pak uvnitř nebyl ani žádný pasažér.

Zasahující policista si toho všiml již dříve, ale přesto k autu přistoupil a pozdravil. Vůz mu na to odvětil, že se připojuje k zákaznické podpoře. Po spojení s dispečerem společnosti Waymo, jíž vůz patří, mu oznámil, že auto vjelo do protisměru v oblasti, kde probíhá výstavba. „A to je špatně,“ dodal.

Společnost Waymo ujistila, že přezkoumá záznamy z palubních kamer, a později poslala deníku The Independent prohlášení, v němž vysvětlila, že auto se nechalo zmást nesouvislým značením v oblasti stavby. Vjelo proto do protisměru a zhruba třicet sekund trvalo, než se navigaci podařilo vrátit do správného pruhu.

Podle Independentu pak policisté z Phoenixu informovali, že v souvislosti s tímto incidentem nikoho nepředvolali.

Policisté kontrolovali na silnici v Missouri UFO. Pilotka vyvázla s napomenutím

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám