Hlavní obsah

Australany vyděsilo varování před tsunami. Zprávu dostali i ve vnitrozemí

Australský meteorologický úřad ve středu tisícům Australanů rozeslal varování před blížící se tsunami. Zakrátko sice uvedl, že šlo pouze o test, ale i tak někteří lidé začali propadat panice. Zprávu navíc dostali i obyvatelé vnitrozemí.

Foto: Rod Haestier / Alamy, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obyvatele východního pobřeží Austrálie ve středu vyděsila zpráva národního meteorologického úřadu, že se do jejich oblasti blíží ničivá vlna tsunami, která měla vzniknout v důsledku zemětřesení o magnitudu 8,2 u západního pobřeží Nového Zélandu.

Tuto zprávu dostali zhruba o půl dvanácté dopoledne místního času prostřednictvím aplikace lidé žijící na pobřeží australských států Nový Jižní Wales a Queensland, ale dorazila také obyvatelům hlavního města Canberra, které leží zhruba 125 kilometrů od oceánu, informoval web The Guardian.

Během několika chvil sice přišla další zpráva, že šlo pouze o test, ale na internetu se mnoho lidí vyjadřovalo, že je první výstraha značně vyděsila. Australští meteorologové totiž sice testování nového softwaru systému včasného varování oznámili prostřednictvím sociálních sítí, ale již ne přímo v aplikaci.

Společně s omluvou se pak vyděšeným Australanům dostalo také vysvětlení, že testování je velmi důležité právě proto, aby lidé upozornění na skutečnou tsunami dostali včas. Zároveň také zdůraznili, že v současnosti Austrálii žádná tsunami nehrozí.

Australský meteorologický úřad je také členem specializovaného Centra pro varování před tsunami, jehož mluvčí se nechal v dané souvislosti poněkud nešťastně slyšet, že tato organizace poskytuje nejpřesnější informace o tsunami pro celou Austrálii.

Připravte se na zombie apokalypsu! Úředníci varovali občany

Koktejl

Výběr článků

Načítám