Hlavní obsah

Australanka chtěla zpět ztracený mobil, uvázla kvůli němu v průrvě sedm hodin hlavou dolů

Do dramatické záchranné akce vyústil pokus 23leté Australanky získat nazpět svůj mobilní telefon, který jí při výletu s přáteli na jihovýchodě země spadl do úzké skalní rozsedliny hluboké asi tři metry. Mladá žena se do ní zřítila a uvázla v sevření dvou balvanů na sedm hodin hlavou dolů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál o jednom říjnovém víkendu v regionu Hunter Valley ve státě Nový Jižní Wales. Matildě Campbellové upadl telefon do štěrbiny při fotografování.

Ostatní členové výpravy ji vyprostit nedokázali. Situace byla o to kritičtější, že v odlehlé lokalitě nebyl mobilní signál, museli proto hledat místo, odkud by mohli přivolat záchranáře.

Ti na místo neštěstí dorazili až ve chvíli, kdy Matilda už hodinu trpěla mezi skalními stěnami. Zásah byl ale extrémně komplikovaný.

Členové záchranného týmu byli nuceni nejprve navijákem odstranit sedm balvanů o váze 80 až 500 kilogramů, aby se dostali alespoň k nohám uvázlé výletnice.

Poté zbudovali z tvrdého dřeva ochranný rám pro případ, že by se uvolnily další kusy skály, které by Matildu mohly přinejmenším zranit. Nakonec ženu se vší opatrností ze škvíry ve tvaru písmene S vyprošťovali, což zabralo několik hodin.

„Za deset let své práce jsem něco podobného nezažil,“ řekl záchranář Peter Watts podle serveru ABC News. Ocenil, že Matilda byla navzdory prekérní situaci v dobré náladě.

„Byl bych zcela bez sebe, kdyby se něco takového stalo mně. Ona zachovala klid, byla statečná a schopná udělat vše podle našich pokynů, aby nám při vyprošťování pomohla,“ dodal Watts.

Úleva byla na všech stranách velká. „Jsem v pořádku, ale nějakou dobu se na průzkum skal určitě nevydám,“ zavtipkovala si Matilda, když už byla v bezpečí. Vyvázla jen s několika škrábanci a modřinami.

Zásahovému týmu pak poděkovala. „Jste opravdovými zachránci životů,“ vzkázala jim na sociálních sítích. Se svým telefonem se ale už nesetkala. „Škoda jej,“ posteskla si Matilda.

Čecha v Alpách nahánělo 18 záchranářů. Šel sněhem v teniskách, bál se lanovky

Zahraniční

Výběr článků

Načítám