Hlavní obsah

Australan prohledává skládky a popelnice. Za rok si přišel na milion a půl

Poměrně výnosný byznys si udělal třicetiletý Australan z procházení skládek a prohledávání popelnic v Sydney. Často najde cennější předměty, jejichž prodejem si jen za poslední rok přišel na sto tisíc australských dolarů (1,5 mil. Kč).

Foto: Profimedia.cz

Leonardo Urbano se svou dodávkou

Článek

Každý den po snídani vyráží pan Leonardo pěšky, na kole nebo autem do terénu, aby hledal vyřazené „drahokamy“, které by mohl znovu prodat. „Najdete přitom hory věcí, doslova hory,“ potvrdil pro televizi CNBC.

Jsou to třeba ledničky, kávovary, televize, vysavače nebo počítače, které jsou ještě funkční. Původní majitelé s větší kupní sílou se jich prý často zbavují, aby uvolnily místo novějším modelům.

„Když chtějí nový přístroj, koupí si ho, a ten starý vyhodí třeba jen proto, že už nemá tak dobrou baterii. Jindy zase stačí věc trochu vyčistit nebo opravit,“ řekl Leonardo.

Občas si přiveze pohovku, jindy zase najde značkové kabelky, šperky, nenošené oblečení anebo peníze v hotovosti.

Dvakrát do roka žně

Dvakrát do roka má doslova žně. Je to v termínech, kdy městské úřady nabízejí občanům zdarma sběr a odvoz objemnějších nepotřebných věcí. Lidé je pak jednoduše postaví před svůj dům.

Všechny nálezy přiváží pan Leonardo domů, kde je znova probírá a rozhoduje se, zda si je nechá, nebo je prodá na Facebooku. O zpeněžení se snaží do dvou týdnů, a pokud se obchod nedaří, rozdá je, aby si uvolnil místo pro nová „překvapení“ ze skládek.

Bilance Australana je podle CNBC za poslední rok následující: více než 50 televizorů, 30 ledniček, přes 20 praček, 50 laptopů, resp. stolních počítačů, 15 pohovek, 50 vysavačů, více než stovka lamp a obrazů a hotovost v celkovém objemu 1280 australských dolarů (19 840 Kč).

Živí se prohledáváním popelnic. Měsíčně si vydělají až sto tisíc

Koktejl

Výběr článků

Načítám