Hlavní obsah

Astronauti si na Mezinárodní vesmírné stanici uspořádali vlastní olympiádu

Američtí astronauti, kteří v současnosti pobývají na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), natočili odlehčeně pojaté krátké video, v němž oslavují letošní olympijské hry v Paříži. Předávají si v něm olympijskou pochodeň a pak předvedou i několik sportů.

Olympiáda ve vesmíru: Nechyběla pochodeň ani sportovní disciplínyVideo: NASA, AP

Článek

Na ISS v současnosti pobývá šest amerických astronautů. Čtyři tam jsou na dlouhodobé misi, zatímco dva další se měli podle plánu zdržet pouze týden, ale technické problémy s modulem Starliner jim znemožnily návrat. Všichni společně mohli ve volném čase natočit zhruba dvouminutové žertovně pojaté video, jímž vzdávají hold sportovcům soutěžícím na letošních olympijských hrách v Paříži.

V úvodu si předávají olympijskou pochodeň, přičemž web Space.com zdůrazňuje, že jde o atrapu pochodně i plamenů, protože manipulace s otevřeným ohněm je v prostoru ISS naprosto vyloučená. V další fázi se astronauti připravují před sportovními výkony, což představuje zejména rozcvičení, ale zahlédnout lze také doplňování tekutin v podobě v prostoru volně se vznášející vodní koule.

A pak už se jde do akce. K vidění jsou gymnastika, sprint volně přecházející pravděpodobně do skoku dalekého, vrh koulí, hod diskem, ale třeba také vzpírání, přičemž závaží na „čince“ představují dva členové posádky.

Na závěr však astronauti v již vážnějším tónu pozdravili i sportovce na letošní letní olympiádě a každému z nich popřáli hodně štěstí. Neopomněli totiž zdůraznit, že sportování při „orbitálních hrách“ ve stavu beztíže na ISS se nedá srovnat s výjimečnými výkony, které předvádějí olympijští sportovci v prostředí zemské gravitace.

Seinu kvůli olympiádě čistili roky, stačil jeden déšť a je zase plná výkalů

Evropa

Výběr článků

Načítám