Hlavní obsah

Ardo, vznešený kůň sv. Václava z Veterinární univerzity, je vytuněný do Barbie stylu

Brno

Socha Arda, vznešeného koně svatého Václava, vytvořená Josef Václavem Myslbekem, dostala zase pořádně zabrat. Nově má styl Barbie, což znamená, že je legendární oř předělaný na bělouška, má růžový klobouček, sedlo, chrániče a  růžová kopýtka. Řeč není o Ardovi z pražského Václavského náměstí, ale jeho menší kopii z Veterinární univerzity v Brně.

Kůň Ardo jako BarbieVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

Článek

Netradiční výtvarný počin, který lze nazvat „Ardo vytuněný do růžova“, vznikl jako studentská srandička. Sochu koně si vždy před koncem prvního semestru berou studenti do parády a vytvářejí pro ni kostýmy a celé převleky z těch nejslavnější pohádek a příběhů.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Kůň Ardo ve stylu Barbie stojí v areálu Veterinární univerzity Brno.

„Tentokrát je to opravdu hodně o růžové, což potěší hlavně holčičky. Ardo samozřejmě všechny ty přeměny trpělivě snáší a v době přestrojení se stává velkou atrakcí,“ řekla Novinkám s úsměvem mluvčí školy Soňa Šmahelová. Vstup do areálu univerzity je přes den bez omezení.

Drakooslík, Klofan i kůň Nazgûla

Po loňsku je prý současný styl Barbie velmi přátelský. Před rokem přeměnili studenti Arda na koně jednoho z devíti Nazgûlů, sluhů temného pána Saurona z Pána prstenů, kteří se snaží zamezit výpravě hobita Froda Pytlíka v cestě k Hoře osudu za zničením prstenu moci.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Slavná socha je laděná do růžova.

Kdyby Ardo uměl mluvit o svých přeměnách, byl by to dlouhý a dramatický příběh. V minulosti si již zahrál na potomka oslíka a dračice z pohádky Shrek, bájného orlokoně Klofana z příběhů o Harrym Potterovi a také na jednorožce, Pegasa či koníky známé z dětského animovaného pohádkového seriálu My Little Pony. K přeměně obvykle stačí studentům lepicí páska, krepovaný papír, igelity, odvaha a nemalá dávka fantazie.

Brněnská Veterinární univerzita má Nazgûla z Pána prstenů

Věda a školy

Výběr článků

Načítám