Hlavní obsah

Archeologové našli vzkaz v lahvičce. Před 200 lety ho na vykopávkách zanechal jejich kolega

Dieppe

Studenti, kteří pomáhají s pracemi na ohrožené archeologické lokalitě ve Francii, tam našli „časovou kapsli“, která obsahovala vzkaz muže, jenž zde pracoval před dvěma stovkami let. V archeologii je něco takového velmi vzácné.

Foto: Facebook obce Eu

Mladí archeologové našli 200 let starý vzkaz od svého dávného kolegy.

Článek

Oblast na útesech severně od města Dieppe na severozápadě Francie podléhá silné erozi, a tak tam mají archeologové napilno. Nacházejí se tam totiž pozůstatky keltského osídlení, oblast v minulosti obývaly kmeny označované jako Galové. Úřady tam tedy nařídily urgentní archeologický průzkum.

Aby se lokalita stihla prozkoumat včas a důkladně, pomáhají tam s vykopávkami i dobrovolníci z řad studentů. Právě jedna jejich skupina objevila velmi zajímavý historický předmět, jenž však nemá s Kelty společného vůbec nic.

Minulý týden tam totiž mezi pozůstatky galské vesnice narazili také na hliněnou nádobu, což byl sám o sobě cenný nález, ale mnohem překvapivější byl předmět, jenž se ukrýval uvnitř. Šlo totiž o malou lahvičku, do níž byl vložen lístek se vzkazem.

Foto: Facebook obce Eu

Lahvička obsahovala 200 let starý vzkaz.

„Takové lahvičky kdysi nosily ženy na krku a uvnitř byly vonné soli,“ vysvětlil Guillaume Blondel, jenž vede archeologické práce poblíž vesnice Eu.

Po otevření se ukázalo, že jde o poznámku, kterou zde zanechal muž, jenž tuto lokalitu zkoumal před 200 lety. „P. J. Féret, rodák z Dieppe, člen různých společností, zde v lednu 1825 prováděl vykopávky. Pokračuje ve svých výzkumech na tomto rozsáhlém území, známém jako Cité de Limes neboli Caesarův tábor,“ stojí na lístku.

Podle serveru BBC byl P. J. Féret místním významným rodákem a obecní záznamy potvrzují, že první vykopávky zde začaly právě před zhruba dvěma stoletími. „Věděli jsme, že se tady kopalo již dříve, ale najít takový vzkaz, to je naprosté překvapení,“ rozplýval se radostí Guillaume Blondel.

Foto: Facebook obce Eu

Vzkaz v lahvičce, který na místě před 200 let zanechal jejich kolega, našli dobrovolníci z řad studentů.

Ten také dodal, že podobné „časové kapsle“ jsou vcelku běžné u různých budov, kdy je tam umístili buď dělníci, nebo sami obyvatelé dané obce. Ale v archeologii jde o velmi vzácný úkaz. „Většina archeologů si myslí, že po nich na lokalitu už nikdo nepřijde, protože tam všechnu práci přece odvedli oni sami,“ vysvětlil vedoucí místních prací.

V rozporu s tímto obecným přesvědčením archeologů je však skutečnost, že během prvního týdne bylo v bývalé galské vesnici u Eu objeveno již několik artefaktů starých kolem 2000 let. Snad tedy pomohou objasnit i význam, který toto místo tehdy mělo. „Víme, že to byla galská vesnice, ale nevíme, co se v ní dělo. Jestli to bylo důležité místo,“ objasnil cíl současných vykopávek Guillaume Blondel.

Nejstarší víno na světě je bílé, i když je dnes červené. Dvě tisíciletí v něm ležely kosti muže

Koktejl

Výběr článků

Načítám