Hlavní obsah

Archeologové hlásí odhalení hrobu svatého Mikuláše

Po pěti letech trpělivé práce archeologové odhalili v tureckém Demre hrob svatého Mikuláše. Ten je v našich končinách dobře znám, v anglosaském světě je pak spojen s podobou Santa Clause. Archeologové se domnívají, že by v hrobě mohlo spočívat i Mikulášovo tělo, i když bylo podle legend odvezeno do Bari.

Foto: Profimedia.cz

Kostel svatého Mikuláše v Demre. Právě pod jeho podlahou našli archeologové kostel ještě starší.

Článek

V jihoturecké Antalyi na místě dnešního Demre se za dob starého Říma rozkládalo město Myra. Právě zde působil jako biskup svatý Mikuláš, jeden z nejuctívanějších svatých křesťanského náboženství (ve východním církvích je po Panně Marii druhým nejuctívanějším vůbec).

Před pěti lety zde archeologové objevili, že byzantský kostel svatého Mikuláše byl postaven na základech kostela podstatně staršího, kde svatý Mikuláš přímo působil. Tam je ukryta i jeho původní hrobka.

Následovalo pět let velice opatrných prací, kdy archeologové odkrývali dlažbu byzantského kostela, aby ji nepoškodili.

„První kostel byl zatopen zvýšením hladiny Středozemního moře a o několik století později nad ním postavili kostel,“ uvedl pro tureckou agenturu Demirören minulý týden Osman Eravşar, ředitel Rady pro ochrany kulturního dědictví Anatalye.

„Nyní jsme narazili na pozůstatky prvního kostela a dostali jsme se k podlaze, po které chodil svatý Mikuláš,“ dodal.

V původním kostele se nachází rovněž hrobka svatého Mikuláše a archeologové se domnívají, že by tam stále mohly spočívat jeho ostatky. Podle legendy italští námořníci v roce 1087 Myru přepadli a Mikulášovy ostatky odvezli do Bari v jižní Itálii, aby nepadly do rukou muslimů. O dva roky později pak papež Urban II. kryptu s údajnými Mikulášovými ostatky v Bari posvětil.

Svatý Mikuláš byl v lidové tradici považován za patrona nejen dětí

Vaše zprávy

Jenže turečtí archeologové se domnívají, že před téměř tisíci lety bylo do Bari odvezeno nesprávné tělo patřící neznámému knězi. A že svatý Mikuláš stále leží pohřben ve své hrobce v Demre v původním kostele. K tomu však povedou ještě další měsíce pečlivého výzkumu. Dokázat, že v hrobce v původním kostele leží skutečně svatý Mikuláš, bude obtížné.

Dobrotivý světec, o němž se moc neví

Svatý Mikuláš je uctíván jako patron námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, právníků a vězňů. Krom toho je rovněž patronem Ruska či měst jako Bari nebo Amsterdam. O jeho životě se toho příliš neví a jeho činy se dovozují zejména z legend.

Za svého života byl prý velice oblíben, protože se zastával nespravedlivě obviněných lidí nehledě na jejich postavení. Mezi nejrozšířenější legendu patří ta, kdy rozdal své dědictví chudým.

Od toho se pak odvozuje tradice rozdávání dárků. V Česku a na Slovensku nebo také v Nizozemí tak chodí Mikuláš a rozdává dětem dárky. Děje se tak v předvečer jeho svátku 6. prosince.

V anglosaském světě pak vystupuje jako Santa Claus. Toto jméno vzniklo pravděpodobně z nizozemského Sinterklaas, což je zkrácená forma původního Sint Nicolaas (svatý Mikuláš). Původně byl zobrazován podobně jako u nás v kněžské kutně, nyní se jeho podoba ustálila na buclatém dobrotivém bělovousém staříkovi oblečeném do červeno-bílého kostýmu a černých vysokých bot.

Řada lidí dodnes mylně soudí, že tuto podobu vtiskla Santa Clausovi ve 30. letech minulého století reklamní kampaň firmy Coca-Cola. Jenže takto byl vyobrazován už podstatně dříve. Nejvíce ji zpopularizovala už reklamní kampaň na nápoje společnosti White Rock v roce 1915.

Výběr článků

Načítám