Hlavní obsah

Americký veterán z druhé světové odmaturoval v 99 letech. Spolu s pravnučkou

Clay

Středoškolské studium dnes devětadevadesátiletého Charlese Birda z amerického státu Západní Virginie přerušila válka. Opustil tehdy školu a vydal se za oceán na bojiště. Nedokončené vzdělání si doplnil až nyní, když maturoval společně se svou pravnučkou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Střední školu v odlehlé vísce Clay v Západní Virginii letos v květnu absolvoval velmi netradiční maturant. Stal se jím devětadevadesátiletý Charles Bird, jenž navíc maturoval společně se svou pravnučkou Ashdon Salisburyovou.

A rozhodně nešlo jen o nějaký čestný diplom. Jak totiž řekla jeho dcera Donna Salisburyová, má její otec i ve svém vysokém věku stále vynikající paměť, takže si mimo jiné stále pamatuje spoustu příběhů, událostí a zážitků ze služby v armádě i ze střední školy.

Pan Charles totiž zamlada na střední škole studoval, ale pak byl odveden do armády a zamířil na bojiště druhé světové války. Studium tak dokončil o více než osmdesát let později, než měl původně v plánu, přičemž využil speciální státní program, jenž umožnuje získat středoškolské vzdělání veteránům z druhé světové války a také z konfliktů v Koreji a ve Vietnamu.

Donna pak serveru Fox News také sdělila, že její otec po válce 38 let pracoval v uhelných dolech a zhruba 80 let je také členem hornické odborové organizace. Ta mu také letos udělila ocenění. „Ale odznak mu museli speciálně navrhnout a nechat vyrobit, protože tak dlouho u nich ještě nikdo nebyl,“ dodala na odlehčenou.

A pár historek v podobném duchu přidala i pravnučka Ashdon. Například, že za Charlesových mladých let ještě nejezdily klasické americké školní autobusy, a tak musel do školy dojíždět přes 30 kilometrů běžnou dopravou. Zcela vážně pak ovšem také popsala pradědečkovy pocity při nástupu do armády: „Byl hodně vyděšený. Nikdy v životě nebyl dál než sto mil od domova (přibližně 160 kilometrů) a pak ho poslali až za oceán.“

Také dodala, že i její spolužáci byli nadšení, když zjistili, že s nimi bude maturovat její pradědeček. „V životě tvrdě pracoval, takže si maturitu zaslouží,“ je přesvědčena Ashdon Salisburyová, která se nyní chystá na technickou fakultu, kde se chce stát ultrazvukovou laborantkou.

A pochvalami na adresu pana Charlese nešetřil ani ředitel školy Allen Tanner. „Jsem poctěn, že mohu mít malou roli při maturitě pana Birda. Je součástí generace hrdinů, kteří bojovali za mou svobodu, a jsem nadšený, že jsme mu díky programu pro veterány mohli dát to, na co tak dlouho čekal,“ řekl serveru Fox News.

Na americké univerzitě společně promovala paterčata

Koktejl

Výběr článků

Načítám