Hlavní obsah

Americký miliardář krade písek na veřejné pláži, opravuje zeď u svého domu

Mohlo by se zdát, že v případě miliardářů jsou věci jako oprava zdi u domu pod jejich finanční rozlišovací schopnosti. Přesto se jeden z nich rozhodl ušetřit tím, že si písek na opravu nechává vozit z veřejné pláže.

Foto: Larry Radloff/Icon Sportswire, ČTK/AP

Mark Attanasio

Článek

Mark Attanasio je americký podnikatel, jenž mimo jiné vlastní profesionální baseballový klub Milwaukee Brewers nebo fotbalový klub Norwich City, jenž v současnosti hraje druhou nejvyšší ligu na Britských ostrovech. Mohlo by se tedy zdát, že oprava zdi jeho domu v Malibu pro něj bude představovat pouze příslovečných pár drobných.

Jenže američtí novináři se dostali k dokumentům, podle nichž Attanasio čelí žalobě za to, že písek potřebný k opravě získávají těžké stroje z přilehlé pláže. Věc dal k soudu jeho soused James Kohlberg, jenž poukazuje na poškozování veřejného přírodního zdroje, omezování přístupu veřejnosti nebo také na důsledky, které použití těžké techniky má na zdejší živočichy.

Kohlberg v žalobě také uvádí, že vedle veřejného prostoru byla dotčena i jeho soukromá práva, protože písek zmizel z místa přímo před jeho pozemkem a na pláži i ve vodě se objevily olejové skvrny. Jde podle něj o jasné porušování kalifornského pobřežního zákona, a proto požaduje vrácení veškerého písku zpět na pláž a zaplacení pokut.

Američan neměl televizi ani téměř žádný nábytek. Svému městu ale odkázal 85 milionů

Koktejl

Attanasiův právní zástupce je však pochopitelně zcela opačného názoru a tvrdí, že všechny práce probíhají v souladu se všemi potřebnými povoleními vydanými městem Malibu a okresem Los Angeles.

S notnou dávkou ironie se však dá říci, že Attanasiův přístup lze i pochopit. Americká média jej totiž sice označují za miliardáře, ale v současnosti je hodnota jeho jmění odhadována „jen“ na 700 milionů dolarů (16,2 miliardy korun).

Server Fox News pak dodává, že tým Milwaukee Brewers tento úspěšný byznysmen v roce 2005 koupil za 233 milionů dolarů (při dnešním kurzu 5,4 miliardy korun). Za dotčený dům v Malibu dal o dva roky později 23 milionů (532 milionů korun) a za dalších 6,6 milionu (153 milionů korun) k němu následně přikoupil sousední pozemek.

Miliardář překvapil při promoci absolventy. Rozdal jim peníze

Koktejl

Výběr článků

Načítám