Hlavní obsah

Americké muzeum exkrementů bere návštěvníky na nevšední cestu do dávné historie

V americké Arizoně vzniklo netradiční muzeum. Jmenuje se Poozeum a ve znaku má Tyrannosaura rexe sedícího na toaletě. Instituce totiž přibližuje příběhy prehistorických tvorů pomocí zkamenělých exkrementů. Mají tu množství exponátů, díky nimž mohou návštěvníci poznat minulost vskutku nevšedním způsobem.

Muzeum zkamenělých exkrementů zve na cestu do historieVideo: AP

Článek

Šéfem muzea je George Frandsen, jehož zkamenělé exkrementy dlouho fascinují. První kousek do sbírky si Američan pořídil už v osmnácti. Tou dobou se především zajímal o dinosaury a fosilie, zkamenělý prehistorický výkal pro něj byl novinkou.

„Přišlo mi to zábavné. A nechutné. Brzy jsem si však uvědomil, že nám zkamenělé exkrementy mohou říct mnoho o naší dávné historii,“ uvedl pro agenturu AP Frandsen, podle nějž jsou výkaly, jimž se odborně říká koprolity, vzácným zdrojem informací.

Koprolity nejsou úplně běžné, ale na některých vykopávkách může jít o nejvíce zastoupené zkameněliny. Tvrdí to šéf muzea přírodní historie a vědy v Novém Mexiku Anthony Fiorillo.

Největší zkamenělý výkal

Arizonské muzeum ve městě Williams navštívila také milovnice fosilií Brandee Reynoldsová s manželem. „Většinou nacházím zuby, ale koprolit jsem ještě nenašla,“ uvedla fascinovaně turistka.

Zlatým hřebem muzejní expozice je i největší koprolit vyprodukovaný masožravým zvířetem. Je asi 61 centimetrů dlouhý a 15 centimetrů široký a Frandsen za něj obdržel i zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Domnívá se, že zkamenělý exkrement je dílem Tyrannosaura rexe, jednoho z největších predátorů své doby.

Majitel muzea případné návštěvníky uklidňuje, že nemusejí mít strach z nepříjemného zápachu. Ten během milionů let už dávno zmizel.

Muzeum penisů skýtá neotřelou podívanou

Cestování

Výběr článků

Načítám