Hlavní obsah

Zabřezla bez samce. Americké akvárium překvapila samice rejnoka

Zaměstnancům mořského akvária v Hendersonville v Severní Karolíně pořádně zamotala hlavu samice rejnoka. Zabřezla totiž bez samce. Nakonec se ukázalo, že trpí vzácnou reprodukční nemocí, instituce však nespecifikovala jakou.

Foto: Profimedia.cz

Rejnok (ilustrační foto)

Článek

O neobvyklém případu samice rejnoka Charlotte informuje agentura AP. Ta uvádí, že instituce Aquarium and Shark Lab v Hendersonville nereagovala na dotazy ohledně vady zvířete.

„U Charlotte se rozvinula vzácná reprodukční choroba, která negativně ovlivnila její reprodukční systém,“ okomentovala instituce lapidárně. „Nálezy jsou opravdu smutné a jde o nečekaný zdravotní vývoj. Naší prioritou je teď zaměřit se u Charlotte na její zdraví a pohodu,“ dodalo akvárium v prohlášení.

Instituce o březosti rejnoka poprvé informovala v únoru, kde uvedla, že Charlotte nesdílela své akvárium se samcem dlouhých osm let.

Mělo se za to, že březost je výsledkem typu asexuální reprodukce zvané partenogeneze. Ta označuje vývin nového jedince z vajíčka neoplozeného samčí pohlavní buňkou. K tomuto vzácnému jevu dochází u některých druhů hmyzu, ryb, ptáků či plazů, nikoli však u savců. Zdokumentované případy zahrnují například kondory kalifornské či varany komodské.

Rejnokům kvůli turistům vytrhali jedovaté ostny, desítky jich uhynuly

Cestování

Výběr článků

Načítám