Hlavní obsah

Americká univerzita udělila čestný doktorát kocourovi

Vermontská státní univerzita vyznamenala kocoura Maxe, jenž se stal neodmyslitelným členem zdejší akademické scény a zejména kampusu. Získal čestný doktorát v litter-atuře, což v angličtině představuje slovní hříčku založenou na odpadcích, smetí a v tomto případě tedy zejména na kočičím záchodě.

Foto: Vermont State University

Kocour Max získal čestný doktorát na Vermontské státní univerzitě.

Článek

Vermontská státní univerzita ve svých archivech jistě eviduje řadu význačných absolventů i vyučujících. K nim se nedávno přidal mourovatý kocour Max Dow, čerstvý čestný doktor litter-atury. Název tohoto oboru si pohrává s anglickým slůvkem litter, jež označuje odpadky, nepořádek, smetí a řadu podobných záležitostí, mezi nimiž je i kočičí záchod (litter-box).

Na diplomu se píše, že vedení školy rozhodlo o udělení doktorátu za hlasitého souhlasného předení. S vysokým titulem pak přichází i příjemné bonusy, jako je například kočičí škrabadlo, ale také značná zodpovědnost, mimo jiné za obstarávání kočičího záchodu, píše se na diplomu.

Foto: Vermont State University

Kocour Max získal čestný doktorát na Vermontské státní univerzitě.

Místní média si dokonce posvítila na Maxův dosavadní život. Původně byl toulavým koťátkem, ale pak se rozhodl vzít si na starost Ashley Dowovou, která bydlí hned vedle kampusu a které dovolil zůstat v domě i poté, co si ho zabydlel.

Za těch pět let s Ashley se pak díky svým výpravám do kampusu stal i významným členem zdejší akademické komunity. Studenti i zaměstnanci univerzity jej občas někam přenesou, nezřídka i v batohu, neustále jej hladí, fotí a zkrátka ho mají rádi jako vlastního. Max se tak v podstatě stal univerzitním maskotem.

Foto: Vermont State University

Dnes již doktor Max je velmi oblíbený mezi studenty.

Ashley mu v akademickém rozvoji nebrání, jen pro jistotu po kampusu vyvěsila výzvy, aby lidé Maxe přinesli domů, pokud jej uvidí někde venku po páté hodině odpoledne. „A opravdu mi ho nosí. Nebo mají i moje číslo, tak třeba napíšou, že ho zahlédli někde nahoře u skleníku a podobně,“ popisuje Ashley život s Maxem.

Bez Maxe by dnes univerzita snad již ani nemohla fungovat. Ashley vzpomíná, že jednou se tam delší dobu neukázal a studenti už mysleli na nejhorší, takže mu postavili malou kapličku. „Byly tam svíčky a všechno možné, dokonce i jeho fotka v rámečku,“ nenechává Maxova spolubydlící žádný prostor pro pochyby, kdo je nejváženější osobností celé univerzity.

Toulavá kočka narušila svatbu hlasitým mňoukáním, novomanželé ji adoptovali

Koktejl

Výběr článků

Načítám