Hlavní obsah

Americká škola zatrhla dětem černé oblečení. Chystá se i zákaz kapucí a velkých kapes

El Paso

Škola v Texasu zakázala žákům nosit černé oblečení, aniž by to konzultovala s příslušnými úřady. Důvodem má být snaha dbát na duševní zdraví žáků, nicméně veřejnost a zejména rodiče poukazují na to, že barva oblečení mentální pohodu v žádném případě nevyřeší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Charlesova škola v Texaském El Pasu, kterou navštěvují děti ve věku zhruba odpovídajícímu českému druhému stupni základní školy, zakázala žákům nosit černé oblečení, aniž by k tomu dostala posvěcení od místního školského úřadu. Řeč je především o případech, kdy jsou žáci v černém oděni celí, ale objevují se obavy, že by se to mohlo týkat i jednotlivých kusů oděvu.

Podle ředitele této školy Nicka DeSantise jsou totiž v současnosti černé svršky spojovány spíše s kriminalitou a duševními problémy než se „zdravými dětmi připravenými k učení“, informoval server BBC.

„Soustřeďte se radši na šikanu“

Opačného názoru jsou ovšem zejména rodiče, ale také takříkajíc nezainteresovaná veřejnost. „Raději se soustřeďte na šikanu, protože ta pro duševní zdraví představuje skutečný problém,“ napsal ke kauze jeden z uživatelů sociálních sítí.

Anglická základní škola chce zakázat sukně

Koktejl

„No jasně, protože problém je oblečení, a ne to, s čím děti bojují uvnitř,“ rozohnil se další. A dodal, že škola by měla spíše zajistit poradenství, místo aby dětem zakazovala nosit oblečení, ve kterém se cítí dobře.

Školský úřad obvodu El Paso později upřesnil, že Charlesova škola zavedla nová pravidla oblékání bez jeho vědomí a schválení, ale nedá se říci, že by tamější školáci měli vyhráno. Nějaká nová nařízení v tomto ohledu se totiž připravují a zmíněná škola je podle vyjádření úřadu pouze zavedla „předčasně“, tedy ještě před definitivním schválením a plošným zavedením v celém obvodu.

Dny volného oblékání

Prezidentka Asociace učitelů v El Pasu Norma De La Rosová již dříve prohlásila, že černé oblečení by nemělo být úplně zakázáno, protože žáci by jej mohli nosit v takzvané dny volného oblékání. Ale již neupřesnila, jak časté by tyto dny měly být. Ovšem také uvedla, že impulz k projednávání nového kodexu oblékání vzešel právě z Charlesovy školy.

BBC pak doplňuje, že nová pravidla pro žáky v texaském obvodu El Paso chtějí vedle černého oblečení zakázat také svršky s kapucemi a velkými kapsami, v nichž se dají schovávat různé předměty.

Prestižní škola v Etonu zakáže studentům chytré telefony. Dostanou iPady a „cihly“ od Nokie

Koktejl

Výběr článků

Načítám