Hlavní obsah

Američanovi nařídili skrýt loď za plot, nechal ji na něj namalovat

Majitel malé loďky v kalifornském městě Seaside dostal od radnice příkazem, že své plavidlo musí skrýt za plotem. Myslel si o tom své, ale požadavku vyhověl. Vyřešil to však originálně – na plot nechal svou loď namalovat.

Foto: FB: City of Seaside, California - City Hall

Etienne Constable si svou loď nechal namalovat na plot, kterým musel skrýt tu skutečnou

Článek

Etienne Constable ze Seaside, města ležícího v těsné blízkosti kalifornského Monterey, měl loďku, kterou si před pár lety pořídil, „zaparkovanou“ na svém pozemku u domu. Loni mu ale přišlo z místní radnice nařízení, že k ní musí vybudovat příjezdovou cestu a zakrýt ji plotem vysokým šest stop (183 centimetrů). V opačném případě mu hrozila pokuta ve výši 100 dolarů (přes 2300 korun).

Podle svých slov Etienne s nařízením nesouhlasil, ale nechtělo se mu s úředníky o práva k soukromému majetku bojovat. „Má to jistou logiku, aby nebyly vidět například různé vraky, ale moje loď není nevzhledná, takže nevím, proč mi to nařídili,“ řekl serveru Fox News.

„Ale pak jsem si řekl, že podle prvního dodatku má každý právo si na svůj vlastní majetek napsat, co chce. Takže jsem si tak nějak chtěl dál stát za svým,“ popsal další vývoj svých myšlenek.

FOTO: Po 8 týdnech odtáhli nákladní loď od zříceného mostu v Baltimoru

Amerika

Etienne nakonec plot postavit nechal, ale zároveň zašel za místním umělcem Hanifem Pannim, jenž je shodou okolností jeho sousedem, a požádal ho, aby na nový plot loďku namaloval v životní velikosti. Výsledkem je velmi povedená realistická malba, takže při letmém pohledu má člověk dojem, že míjí skutečnou loď.

„Zkrátka jsem si řekl, že to bude kreativní způsob, jak vyjádřit svůj postoj. Jako umělecké prohlášení je to navíc otevřené mnoha interpretacím, a to je na tom to krásné,“ pochvaluje si Etienne výsledek. A nejen on.

Nadšená je i radnice

Dílo se prakticky přes noc stalo hitem, což ocenila dokonce i sama radnice. „Občan města Seaside kreativně vyhověl městské vyhlášce a schoval loď za plotem. Z citronů tak vyrobil limonádu,“ napsali úředníci na facebookovém profilu města. „Výsledek? Optický klam a spousta mediální pozornosti,“ píše se dále.

Nadšené ohlasy zaskočily i samotného Etienna. „Nevěděl jsem, jak město zareaguje, ale tohle mě opravdu překvapilo. Drtivá většina lidí z okolí to považuje za vtipné a kroutí hlavami nad hloupými zákony,“ popsal současnou situaci.

A dokonce mu zavolal i jeden z vysokých městských úředníků. „Kámo, jsi úžasný, rád bych se s tebou někdy setkal. A kdybys něco potřeboval, dej mi vědět,“ řekl tehdy Etiennu Constableovi, nové celebritě města Seaside.

Kolumbijský politik přišel o práci. Sám přiznal, že nemá tušení, co dělá

Koktejl

Výběr článků

Načítám