Hlavní obsah

Američanka už 80 let pracuje jako zdravotní sestra

Grace Carrová z Pensylvánie se profesi zdravotní sestry začala věnovat již ve svých sedmnácti letech, ke konci druhé světové války. Vášeň pro toto povolání ji nikdy neopustila, a tak stále vypomáhá v nemocnici, kde před osmdesáti lety začínala.

Foto: St. Luke's University Health Network

Grace Carrová

Článek

Sedmadevadesátiletá Grace Carrová již od dětství věděla, že se chce stát zdravotní sestrou. Ještě coby malá Grace Malloyová trávila hodiny tím, že obvazovala panenky nebo jim měřila teplotu. Když tedy v roce 1944 v sedmnácti letech opustila rodný dům, aby nastoupila do školy pro zdravotní sestry, nemohlo to překvapit vůbec nikoho.

Na jejím vzdělání se tehdy finančně podílela také americká armáda, která si mimo jiné kladla podmínku, že mladé sestřičky musejí působit v takzvaném kadetském sboru a po dostudování nastoupit do veřejných nemocnic. A Grace Carrová to vzala nejdoslovněji, jak jen to šlo. Od té doby až dodnes totiž pracuje v nemocnici St. Luke’s Sacred Heart v pensylvánském městě Allentown.

Ve svém věku je již samozřejmě dávno v důchodu, ale do nemocnice stále dochází každou středu alespoň jako dobrovolnice, pár měsíců vynechala pouze v období kulminace koronavirové pandemie. Její pracovní náplní je v současnosti většinou doprovázet pacienty na vyšetření, nosí na pokoje květiny a do laboratoří zase vzorky. Její kolegové navíc zdůrazňují, že na paní Grace nikdy není vidět ani náznak únavy a vždy srší elánem a dobrou náladou.

Foto: St. Luke's University Health Network

Grace Carrová

„Mám ráda lidi a můj zdravotní stav je dobrý, takže mě těší, že můžu dělat, co mě baví. Kdyby mě to nebavilo, tak bych to nedělala,“ řekla k tomu sama Grace Carrová webu The Washington Post.

Zdravotní školu při nemocnici Sacred Heart absolvovala v roce 1947 a tehdy se také ze služby v armádě vrátil její přítel, a tak se vzali. Zároveň ji nemocnice přijala na noční služby, které dělala dalších dvacet let, a to i když už s manželem měli čtyři dcery a syna. „Ale dávala jsem si malé šlofíčky,“ vzpomíná dnes s úsměvem. Zároveň však připouští, že zpětně sama moc nechápe, jak to mohla vydržet.

Zetě potkala už v porodnici

Zápal pro povolání zdravotní sestry Grace roznesla po takřka celé své rodině. Tuto dráhu si totiž zvolily i dvě její mladší sestry a její dcera Grace Loringová dokonce 35 let také pracovala ve stejné nemocnici. Dnes je již také v důchodu, ale svou neúnavnou maminku alespoň každou středu vozí autem do práce a pak domů.

Grace Carrová má nyní již 12 vnoučat a 17 pravnoučat a téměř všechna se narodila v nemocnici Sacred Heart. A narodil se tam i její zeť, jenž se se svou budoucí tchyní seznámil jen pár hodin poté, co přišel na svět. „Když jsem ještě studovala, sloužila jsem i v porodnici a toho malého chlapečka jsem vezla k jeho mamince. Pak si vzal moji nejstarší dceru a dnes je mu 78 let,“ popisuje zajímavou hříčku osudu.

Na druhou stranu to ovšem není až tak překvapivé, protože Grace Carrová zkrátka v Sacred Heart strávila obrovskou část svého života. A končit rozhodně nehodlá. „Nemocnice mi toho hodně dala, takže dokud budu zdravá a budu moci pracovat, budu sem stále vracet,“ nastínila své plány do budoucna.

Devadesátiletá prodavačka odešla do penze po 74 letech. V práci nevynechala ani den

Koktejl

Výběr článků

Načítám