Hlavní obsah

Američan ukázal policistům prostředník a ještě na tom zbohatl

Gregory Bombard se v roce 2018 dostal do sporu s policisty a ukázal jim vztyčený prostředník. Na základě toho byl zatčen a chvilku si pobyl na policejní stanici. Jeho případu se později chopila lidskoprávní organizace a vymohla na americkém státu Vermont slušné odškodné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počátek sporu Gregoryho Bombarda se státem Vermont se datuje do 9. února roku 2018. Tehdy policista Jay Riggen zastavil Gregoryho auto ve městě Saint Albans, protože měl za to, že mu řidič ukázal vztyčený prostředník.

Gregory to od začátku popíral, ale připustil, když tato kontrola skončila, tak hodně nadával a neslušné gesto směrem k policejnímu vozu skutečně provedl. Okamžitě následovalo druhé zastavení, při němž byl Gregory již zatčen za výtržnictví a jeho auto odtaženo. Následně byl více než hodinu uvězněn na policejní stanici a bylo proti němu vzneseno obvinění, ale to bylo zakrátko zase staženo.

Policejní snímek ze zatčení Gregoryho Bombarda

Nějakou dobu to vypadalo, že si Gregory tuto ze svého pohledu křivdu ponese v sobě už navždy, ale v roce 2021 se do jeho případu vložila Americká unie pro občanská práva a posunula jej k soudu. Minulý týden pak došlo k dohodě, podle níž stát Vermont souhlasil s vyrovnáním ve výši 100 tisíc dolarů (přes 2,3 milionu korun) pro Gregoryho a dalších 75 tisíc (téměř 1,8 milionu korun) zamíří na účty unie a Nadace pro práva a projevy jednotlivce coby pokrytí soudních výloh.

Právní zástupkyně unie Hillary Richová vyjádřila spokojenost s výsledkem, ale v prvé řadě podle ní ke sporu vůbec nemělo dojít. „Policie musí respektovat práva každého člověka podle prvního dodatku americké ústavy. A to i v případech, které považuje za urážlivé,“ citoval ji server Fox News.

Sám Gregory Bombard pak podle vlastního prohlášení doufá, že vermontská státní policie začne své členy školit, aby se do budoucna „vyhnuli umlčování kritiky nebo bezdůvodným zastavováním aut“.

Vztyčený prostředník je právo dané bohem, rozhodl kanadský soud

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám