Hlavní obsah

Američan rozdává vodu zdarma, sdružení vlastníků mu za to každý měsíc vystavuje pokutu

David Martin z amerického státu Arizona má před svým domem již několik let chladicí box s vodou, kterou si může vzít každý, kdo jde kolem. Letos to však začalo vadit byrokratům ze sdružení vlastníků domů, a tak Davidovi začali posílat pokuty.

Foto: Michael M. Santiago / Getty Images North America / Getty Images via AFP, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Padesátiletý David Martin z arizonského města Goodyear, které leží na západním okraji aglomerace Phoenixu, začal vodu rozdávat již před více než čtyřmi lety, na začátku epidemie koronaviru. Měla to být drobná pomoc lidem žijícím v okolí a vedle vody nechával před svým domem i různé toaletní potřeby, čisticí prostředky a další zboží, aby pro ně sousedé v době přísných protipandemických opatření nemuseli do supermarketů.

Když epidemie pominula, přestal David „pomáhat s nákupy“, ale chladicí box před jeho garáží zůstal. Slouží nejen sousedům, ale také například řidičům různých rozvážkových služeb, lidem, kteří se k jeho domu zatoulají například při venčení psa, nebo těm, kteří si na nedalekém hřišti zahrají basket.

Časem box postavil na bednu, aby se k němu starší lidé nemuseli sklánět, a také si pořídil starý mrazák, kde chladí rovnou celé lahve s vodou, a nemusí si tedy již vyrábět led.

Nedá se říci, že by se z vody zdarma stala nějaké atrakce, ale k Davidovu domu a celé jeho čtvrti už zkrátka neodmyslitelně patří a není téměř nikdo, kdo by ji nechválil. Jedinou výjimku tvoří asociace majitelů domů, což je zhruba podobná instituce, jako je v Česku sdružení vlastníků jednotek.

Již v roce 2022 od nich David dostal upozornění na porušování pravidla o tom, že věci je třeba mít v domě nebo u něj uskladněny tak, aby nebyly vidět. David se tedy na sdružení obrátil s vysvětlením, to bylo přijato a celá věc vypadala jako vyřešená. Dokonce se dočkal i omluvy.

Jenže letos se úředníci ozvali znovu. Nejprve s výzvou k odstranění boxu a pak začaly chodit pokuty. Davidovy snahy o domluvu tentokrát vyšly naprázdno, a pokuty tak stále přicházejí pravidelně každý měsíc. Jejich celková výše se zatím vyšplhala na 475 dolarů (téměř 11 tisíc korun).

Vodu nabízí dál

Sdružení využívá pro správu nemovitostí služby externí firmy, která však s Davidem dokonce odmítá jakkoliv komunikovat, protože podle arizonského práva není majitelem domu on, ale jeho manželka, informoval web The Washington Post. Sdružení přitom tvrdí, že se snažilo najít řešení společně s Davidem, ten to však popírá.

„Dělám to, protože věřím, že to pomůže místním lidem. Chci ukázat, že moje rodina je smýšlí pozitivně a že jsme tady, když nás někdo bude potřebovat. Vždyť je to jen box s vodou,“ vysvětlil David, proč pokuty odmítá zaplatit. Zároveň dodal, že poplatky do sdružení vlastníků řádně posílá i nadále.

Vedle toho navíc upozornil, že jeho chlazená voda má význam zejména letos, kdy Arizona zažívá velmi žhavé léto. The Washington Post upřesnil, že to na začátku tohoto týdne bylo již sto dnů v řadě, kdy teploty v tomto americkém státě dosáhly či překročily 38 stupňů Celsia (100 stupňů Fahrenheita).

Nejen proto David Martin nabízí vodu zdarma i nadále. Jedinou změnou, které byrokrati zatím dosáhli, je pouze nová cedule u chladicího boxu, na níž stojí: „Prosím, vezměte si vodu. Dokonce i vy ze sdružení.“

Američanovi nařídili skrýt loď za plot, nechal ji na něj namalovat

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám