Hlavní obsah

Američan prohlášený za mrtvého se probral na operačním stole, když mu lékaři chtěli odebrat orgány

Scéna jako z hororového filmu se odehrála v nemocnici v Richmondu v americkém státě Kentucky, když se pacient považovaný za mozkově mrtvého probral na operačním stole těsně před zákrokem, při němž se mu chirurgové chystali odebrat orgány pro potřeby dárcovského systému.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se stal v říjnu 2021, ale svědci události o něm informovali média až nyní. Šestatřicetiletý pacient Thomas Hoover byl převezen do nemocnice poté, co se předávkoval léky. Byl v kritickém stavu a lékaři už u něj konstatovali mozkovou smrt.

Tým operatérů vzápětí spustil přípravy na odebrání orgánů, aby je nabídli k transplantaci jiným pacientům. Když zdravotníci vezli Hoovera z jednotky intenzivní péče na operační sál, byla u toho jeho sestra Donna, která si všimla, že její bratr náhle otevřel oči.

„Bylo to, jako by nám chtěl vzkázat: ,Hej, ještě jsem tady!´“, řekla podle listu The New York Post. Lékaři pro to měli lapidární vysvětlení. „Jen tělesný reflex, záškuby,“ reagovali.

Chirurg v britské nemocnici otevřel hrudník pacienta kapesním nožem

Koktejl

Podobné svědectví poskytla i zdravotnice Natasha Millerová, která měla na starosti uchovávání odňatých orgánů pacienta v předepsaných nádobách. „Hýbal se, trochu sebou i mlátil. A když jsme přišli k němu, viděli jsme, jak mu tekly slzy. Viditelně plakal,“ řekla s tím, že všechny přítomné situace šokovala.

Dva lékaři se poté rozhodli, že se na zákroku nebudou podílet, a požadovali jeho zrušení. To se ale údajně nelíbilo přítomnému pracovníkovi místní dárcovské asociace (KODA).

Millerová podle svých slov zaslechla, jak tento zástupce bezcitně naléhá na ostatní lékaře, aby v přípravách na zákrok pokračovali. „Řekl mým nadřízeným, že musejí najít jiné lékaře, kteří úkon provedou,“ uvedla dále Millerová.

Představitelé KODA popřeli, že by kterýkoli člen jejich organizace instruoval lékaře, aby odebírali orgány pacientovi, který je stále naživu. Jedna pracovnice instituce, která měla možnost nahlédnout do Hooverovy zdravotní dokumentace, ale později potvrdila, že pacient skutečně vykazoval známky života.

„Dárce se toho rána probudil, když lékaři zrovna vyšetřovali jeho srdce. Vrtěl se na operačním stole,“ uvedla Nyckoletta Martinová. „Celý svůj život jsem zasvětila dárcovství orgánů a transplantacím. Je pro mně velmi děsivé, že se něco takového může stát a že neexistuje nic na ochranu dárců,“ dodala.

Hoover nakonec celou anabázi přežil, i když má problémy s mluvením, pamětí a chůzí. Bydlí dnes u své sestry, která se o něj stará.

Celý případ nyní vyšetřuje generální prokuratura státu Kentucky a také federální zdravotnické úřady.

Klinika ve Filadelfii úspěšně oddělila siamská dvojčata

Zahraniční

Výběr článků

Načítám