Hlavní obsah

Američan omdlel na dálnici za volantem. Řízení se ujal jeho desetiletý vnuk

Dalton

Desetiletý Drake Linn prokázal obrovskou dávku rozvahy ve velmi krizové situaci. Když jeho dědeček omdlel za volantem, dokázal Drake převzít řízení, zastavit u kraje silnice a přivolat pomoc. A ani při tom nepoškodil loď, kterou za autem táhli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V polovině července se osmašedesátiletý Hugh Cox vydal na víceméně rutinní jízdu do Daltonu v americkém státě Georgie, odkud si vyzvedával svou loď, a vzal s sebou i svého desetiletého vnuka Drakea Linna. Na zpáteční cestě jej však coby cukrovkáře postihlo diabetická kóma a za volantem v rychlosti kolem 110 km/h upadl do bezvědomí.

V tu chvíli telefonoval se svým spolupracovníkem, ale najednou se odmlčel. Drake se ptal, co se děje, ale odpovědi se nedočkal. Muž na druhé straně hovoru mu tedy poradil, ať zavolá své matce. Ta mu následně řekla, že má vlézt dědovi na klín a pokusit se auto zastavit.

„Říkala jsem si, že jsem jeho hlas slyšela možná naposledy. Byl to ten nejzoufalejší pocit,“ řekla později Jessica Linnová webu The Washington Post.

Devítiletému chlapci ujel školní autobus, tak si vzal matčino auto. Naháněla jej policie

Koktejl

Potíže Hugha Coxe spočívaly v tom, že u sebe neměl přístroj na měření cukru. Ráno v den incidentu volal do lékárny, že potřebuje nový, protože ten současný mu přestal fungovat, ale odpovědí mu bylo, že jsou zde nějaké problémy se zdravotním pojištěním a že se tedy musí počkat, než se vyřeší.

Později si však neuvědomil, že mu hladina cukru klesá, a omdlel v ten nejméně vhodný moment. Měl však obrovské štěstí, že s ním tehdy byl i Drake, protože obvykle Hugh podle svých slov vozí loď sám.

Drake se snažil zachovat klid, přestože později sám přiznal, že měl v některých momentech slzy na krajíčku. Myslel však pouze na jediné: co nejrychleji přivolat sanitku, než dědeček umře.

Štěstí bylo také to, že Drake žije na farmě, kde pod dohledem dospělých často jezdí s golfovým vozíkem nebo na čtyřkolce. Alespoň nějakou zkušenost s řízením tedy měl.

Jenže v danou chvíli nevěděl, kde se jejich auto vlastně nachází. Řídil proto zhruba ještě kilometr a půl a pak zastavil na kraji mezistátní silnice poblíž exitu, který pak po telefonu nahlásil i na tísňové lince. Zároveň popsal, že brzdil silně, ale zase ne tak prudce, aby poškodil loď na přívěsném vozíku.

Vedle záchranných složek dorazila na místo také Drakeova maminka Jessica, které se velice ulevilo. Její syn byl v pořádku, zatímco její otec dostal infuzi a za dvacet minut byl z nejhoršího venku. „Moje dítě zachránilo mého otce,“ neskrývala dojetí. A hned také dodala, že ji uvažování jejího syna zase až tak nepřekvapilo. „Kdybych se měla spolehnout na nějaké desetileté dítě, byl by to právě Drake,“ vysekla mu pochvalu.

A chválou nešetřili ani ohromení policisté. „Jednání toho chlapce bylo prostě mimořádné. Takové věci se nestávají každý den,“ nechal se slyšet Mitch Ralston z policejního sboru okresu Gordon. Hned o dva dny později, shodou okolností přesně v den svých jedenáctých narozenin, tak Drake od místních policistů dostal ocenění za občanskou službu, několik drobností, ale v prvé řadě také čtyři vstupenky na zápas baseballového týmu Atlanta Braves.

Britská policie zadržela jedenáctiletého chlapce, který řídil BMW

Koktejl

Výběr článků

Načítám