Hlavní obsah

Američan, který předstíral smrt kvůli alimentům, dostal téměř sedm let vězení

Na šest let a devět měsíců poslal za mříže soud v americkém státě Kentucky 39letého muže, který se naboural do několika státních registrů a vystavil si úmrtní list, aby se vyhnul placení výživného na dítě. Soud jej shledal vinným už na jaře a nyní mu vyměřil konkrétní trest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle rozsudku si Jesse Kipf musí odpykat 85 procent trestu natvrdo, až poté může požádat o podmínečné propuštění. Po dobu tří let pak ještě bude pod dohledem probačního úřadu.

Podle verdiktu, který padl minulý týden, se odsouzený dopustil počítačového podvodu a krádeže identity s přitěžujícími okolnostmi. Pronikl i do počítačových systémů některých firem a nelegálně nabyté informace prodával na internetu, mj. kupcům z Alžírska, Ruska nebo Ukrajiny.

„Šlo o výraz cynické a destruktivní snahy, částečně motivované neomluvitelným cílem vyhnout se vyživovací povinnosti na dítě,“ uvedli žalobci podle serveru NBC News. „Tento případ je drsnou připomínkou toho, jak škodlivé mohou být počítače v rukou zločinců a jak kriticky důležitá je kybernetická bezpečnost pro nás všechny,“ dodali.

Fingovanou smrtí se chtěl Kipf vyhnout placení výživného na dítě bývalé manželce, které už takto dlužil více než 116 tisíc dolarů (2,6 mil. Kč).

Kipf svůj plán začal uskutečňovat loni v lednu, když s pomocí uživatelského jména a hesla jednoho lékaře nahlásil do havajského registru obyvatel své úmrtí. To pak ještě potvrdil coby „certifikátor“ s pomocí ukradeného digitálního podpisu dalšího lékaře. Kipf tím byl i v dalších státních databázích považován za zemřelou osobu.

Kipfovi původně hrozilo 30leté vězení, ale protože se přiznal a přistoupil na dohodu o vině a trestu, byla konečná sazba podstatně nižší. Vyšší je ale dlužná částka, protože k nezaplacenému výživnému přibylo ještě na 80 tisíc dolarů (1,8 mil. Kč) za náklady spojené se sanací státních počítačových systémů. Vzniklé škody se Kipf zavázal uhradit.

Muž z Kentucky fingoval své úmrtí, aby nemusel platit alimenty

Koktejl

Výběr článků

Načítám