Hlavní obsah

Akrobat přešel po laně z Asie do Evropy

Estonský akrobat Jaan Roose se do historie zapsal jako první člověk, který z Asie do Evropy přešel po vysoko nataženém laně. Vybral si k tomu příhodný cíl: Most mučedníků 15. července v Istanbulu, který spojuje břehy Bosporské úžiny.

Provazochodec přešel po laně z Asie do EvropyVideo: Reuters

Článek

Zpravodajské agentury zveřejnily záběry z unikátního pokusu estonského 32letého akrobata Jaana Roose, jenž se úspěšně pokusil přejít po laně z Asie do Evropy.

Společnost Red Bull, která celou akci organizovala, nechala provaz natáhnout vysoko nad mostem, jenž až do roku 2016 nesl obecně mnohem známější název Bosporský most. Spojuje totiž Evropu a Asii přes Bosporskou úžinu, je natažen mezi istanbulskými čtvrtěmi Beylerbeyi a Ortaköy.

Jaanova cesta mezi světadíly začala v neděli v 18:00 místního času a trvala necelou hodinu, konkrétně 47 minut. A jeho počínání na rozhoupaném laně samozřejmě po celou dobu se zatajeným dechem sledovalo velké množství lidí, informoval server Haberler.

„Tato událost je opravdu krásná pro naši zemi i celý svět. Pro sportovce nebo člověka je to velký úspěch. Je to velká krása,“ neskrýval nadšení jeden z přihlížejících. Další se pak shodovali, že tento výkon v žádném případě není něco, o co by se mohl pokusit jen tak někdo.

Provazochodec se prošel mezi nejvyššími budovami Rotterdamu

Koktejl

Výběr článků

Načítám