Hlavní obsah

Abyste zkrotili své sexuální touhy, zahrejte si badminton, radí učebnice teenagerům z Hongkongu

Honkongské ministerstvo školství připravilo sedmdesátistránkový dokument, který má děti ve věku od 12 do 15 let „připravit na složitou společnost a prostředí“. Mimo jiné se v něm píše, že sexuální nutkání mají potlačit hraním badmintonu, a předmanželský sex je zde označen jako deviantní.

Foto: Yao Qilin / Xinhua News, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo školství v Hongkongu minulý týden zveřejnilo výukové materiály, které mají být na školách poskytovány dětem ve věku mezi 12 a 15 lety. Cílové skupině mají podle původního záměru vštípit ty „správné“ společenské hodnoty, přičemž hlavním motivem jsou záležitosti spojené se sexuálním životem.

Dospívající by se podle těchto pokynů neměli nechat ovládat sexuálními touhami. Pokud na sobě tedy například budou pociťovat vzrušení, měli by si mladí zajít do haly společně zahrát badminton.

Teenageři by také neměli věnovat pozornost párům, které se k sobě na veřejnosti chovají intimně. V takových případech je podle příručky nejlepší „místo okamžitě opustit a jít se pokochat pohledem na květiny a stromy v parku“. Mravnost nade vše pak sálá i z další pasáže, v níž je předmanželský sex označován za deviantní.

Nesouhlasně zírejte na bezohledné kuřáky, vyzval Hongkong ve snaze omezit kouření

Koktejl

Jenže učebnice jde ještě dále. Spolu s ní totiž žáci dostali k vyplnění formulář závazků, jimiž se mají vymezit hranice intimního života. Jeho součástí pak je také podepsání slibu, že budou pracovat na sebekázni, sebeovládání a také na odolnosti vůči pornografii.

Již jen jako neškodný slabý odvar pak působí výzva, aby se mladí lidé oblékali decentně a nenosili ani náznakem vyzývavé oblečení, které by mohlo způsobit „vizuální stimulaci“.

Kde tak rychle seženou kurt?

Výukový materiál pochopitelně sklidil velkou kritiku, a to nejen mezi veřejností, ale také v hongkongských politických kruzích. Velmi časté tak jsou názory, že je učebnice zcela mimo, regresivní a že její doporučení či požadavky jsou naprosto nerealistické.

Honkongská ministryně školství Christine Choiová však neoblomně trvá na tom, že příručka má dospívající děti chránit a připravit je na „složitou společnost a prostředí“ v době, kdy dospějí.

Celá řada hongkongských zákonodárců však má názor zcela opačný. Jedním z nich je například Gary Zhang, jenž se veřejně otázal: „Skutečně se chceme vrátit zpět a dovolit, aby se znovu objevilo a prosadilo takové zastaralé myšlení?“

S ním podle webu The Telegraph souhlasí i jeho kolegyně Doreen Kongová, která k tomu navíc přistupuje se zcela pragmatickým přístupem a zkušenostmi z praxe: „Jak si v tak krátké době asi mohou rezervovat badmintonový kurt?“ vysmála se novým výukovým materiálům.

Neflirtujte s místními ženami, nabádá příručka italské dozorce, kteří mají sloužit v Albánii

Koktejl

Výběr článků

Načítám