Hlavní obsah

Kreativní způsoby, jak zpracovat zbytky potravin

Plýtvání potravinami je velký celospolečenský problém. Odhaduje se, že 30–40 % potravin skončí nakonec v netříděném odpadu. Takové chování vyčerpává přírodní zdroje, zvyšuje emise skleníkových plynů a přispívá ke změně klimatu. Inspiraci, jak s tím bojovat, je přitom dobré hledat u našich babiček a prababiček, které nežily v takovém nadbytku jako my a uměly tak mnohem lépe hospodařit.

Foto: Profimedia.cz

Odřezky zeleniny lze postupně zamrazovat a poté použít na zeleninový vývar.

Článek

Základem všeho je plánování, správné skladování a efektivní nakupování. Pak také můžete využít zbytky jídla místo jejich vyhazování. Což je jen další jednoduchý způsob, jak ulevit peněžence i planetě.

Máme hned několik tipů, jak zužitkovat zbytky potravin, které doteď ve většině domácností končily v koši.

1. Vývar z kostí

Zbyly vám kosti z kuřete, dojedli jste žebra či jinou pochoutku? Kosti můžete vařit se zeleninou, získáte dokonalý vývar.

2. Staré pečivo

Pokud není pečivo plesnivé, není třeba jej vyhazovat. Připravte si zásobu krutonů, které vám mohou posloužit jako zdobení polévky, případně zdravější varianta popcornu.

3. Stonky zeleniny

Listová zelenina, jako je kapusta či zelí nebo brokolice, má vláknité stonky, které může být obtížné jíst. Místo abyste je vyhodili, můžete stonky zachránit tím, že je nakrájíte nadrobno, orestujete a podáváte s olivovým olejem a kořením jako delikatesu k pečenému masu. Získáte tak přílohu plnou mikronutrientů.

Konzum. Fenomén současnosti

Móda a kosmetika

4. Zeleninová nať

Tato část zeleniny nejen že není na vyhození, ale také skvěle chutná. Zkuste listy, nať orestovat jako snadnou přílohu nebo je přidejte do salátu, polévky, pesta nebo hummusu.

5. Odřezky zeleniny

Jedním z nejlepších způsobů, jak spotřebovat zeleninové odřezky, je vyrobit si vlastní zeleninový vývar, což je snadné. Stačí přidat zbytky zeleniny do velkého hrnce, zalít vodou, přidat bylinky a koření, jako je česnek nebo pepř, přivést k varu a dusit 20–30 minut.

Poté vývar přefiltrujte pomocí jemného síta, přeneste jej do nádoby a zmrazte. Domácí zeleninový vývar můžete použít k vaření těstovin nebo obilovin nebo ho přidat do polévek a dušených pokrmů, abyste posílili jejich chuť.

6. Slupky od ovoce

Co s ovocnými slupkami? Připravte si šlehaný džem. Místo abyste slupky ovoce, jako jsou jablka nebo pomeranče, vyhazovali, můžete je snadno uložit a připravit z nich chutný džem. Vařte je ve vodě po dobu 25–30 minut, následně sceďte a tekutinu vařte na vysoké teplotě s cukrem a citronovou šťávou. Pak směs rozdělte do sterilizovaných sklenic. Tento džem je skvělou polevou na chia pudink, jogurtové misky a další zdravé dezerty.

7. Rajčatový protlak

Recepty často vyžadují velmi malé množství rajčatového protlaku, takže v plechovce často zbývá. Nevyhazujte ho, ale dejte zamrazit, prodloužíte tak jeho trvanlivost.

8. Slupky od melounu

Meloun je oblíbenou letní pochoutkou, ale slupka se často vyhazuje ve prospěch sladké dužiny. Kůru melounu lze však naložit stejně jako kyselé okurky. Případně můžete nálev dochutit zázvorem.

9. Kávová sedlina

Kávová sedlina nepatří do koše. Je vynikajícím přírodním hnojivem pro rostliny a přidává organický materiál do půdy pro zvýšení růstu. Pomáhá také přilákat žížaly, které zlepšují zavlažování rostlin spodní vodou. Chcete-li použít kávovou sedlinu jako hnojivo, nasypte ji přímo kolem rostlin nebo ji zahrabejte do horních několika centimetrů zeminy.

10. Kompostování

Zkuste kompostovat. Jde o skvělý způsob, jak využít zbytky jídla, aniž byste vytvářeli objemy směsného odpadu. Kompost může obsahovat sběr zbytků organických materiálů z vaší kuchyně nebo dvora, jako jsou ovocné a zeleninové odřezky, vaječné skořápky, kávová sedlina, květiny a listy. Jak tato hmota hnije, vytváří kompost bohatý na živiny, který obohacuje půdu a podporuje růst rostlin. Kompostovat můžete na zahradě nebo uvnitř pomocí kuchyňského kompostovacího zařízení.

Zkuste se zamyslet nad množstvím organického odpadu, který vaše rodina produkuje, a vyberte si některou z variant, jak snížit jeho množství. Každá snaha se počítá.

Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat

Recepty

Jak ušetřit? Jíst a vařit jako předci

Zdraví

Výběr článků

Načítám