Hlavní obsah

Pořiďte si domeček pro Batmana aneb Jak vyrobit budku pro netopýry

Netopýři jsou fascinující tvorové, kteří se nemusí líbit každému, ale zcela neoddiskutovatelně hrají důležitou roli v přírodě jakožto přirození konzumenti hmyzu. Zvláště toho obtížného, jako jsou komáři. V naší zemi však jejich počty klesají, a tak instalací budek pro netopýry na zahradě pomůžete nejen sobě, ale i těmto živočichům.

Foto: Envato Elements

Kdo chce netopýrům poskytnout opravdu pohodlné bydlení a je zručnější, může na závěr stavby ještě instalovat odklopitelné dno. To lze samozřejmě připevnit i napevno, ovšem je otázkou, jak bude majitel takovou budku později čistit…

Článek

Dříve než se začnete zabývat myšlenkou na to, kde budku sehnat či jak ji vyrobit, začněte výběrem vhodného místa, kam budku pro netopýry, tzv. netopýrník, na své zahradě umístíte. Mělo by to být klidné místo v závětří, pokud možno dost vysoko (3 až 6 metrů) a samozřejmě nepřístupné kočkám či jiným predátorům, kteří by přespávající netopýry rušili.

Netopýrník můžete umístit například na zeď svého domu, nejlépe někam pod přesah střechy, nebo přímo do podkroví, pokud je pro netopýry neustále volně přístupné. Rádi budou ale i za domeček připevněný ke stromu.

Kuna je roztomilá jen do chvíle, dokud se vám neusadí v podkroví. Babské rady na ni nezaberou, a dokonce ani tygří trus

Jak na to

Koupený, nebo vyrobený?

Ačkoli díky filmu Pelíšky celý národ dobře ví, že „největší radost udělá takový dárek, který člověk vyrobí sám pro toho druhého“, netopýrům se tato myšlenka jistě ještě nedonesla, a tak se nemusíte stydět a budku pro netopýry můžete docela obyčejně koupit. Není jich sice v nabídce tolik jako například krmítek pro ptáky, ale sehnat se dají. Jejich ceny se v závislosti na výrobci, použitých materiálech a velikosti pohybují nejčastěji v rozpětí od 300 do 600 korun.

Kdo ovšem rád kutí, může si s námi netopýrník vyrobit sám. Jako materiál lze použít samozřejmě nově zakoupené dřevěné desky, využít lze ovšem i starý nábytek, dřevěný plot anebo prostě stará prkna, pokud nejsou prolezlá houby či hmyzem.

V každém případě by mělo jít o dřevo, které nebylo chemicky ošetřeno, a tudíž nehrozí, že se z něj budou jakékoli látky uvolňovat.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z nejpočetnějších druhů netopýrů žijících na našem území je netopýr zrzavý (Nyctalus noctula)

Materiál a nářadí

Pro výrobu budky budete potřebovat:

  • Desky z neošetřeného dřeva (nejlépe borovice nebo cedr) či jakékoli jiné, které máte
  • Hřebíky nebo vruty
  • Pilu
  • Kladivo či šroubovák
  • Brusný papír či rovnou brusku
  • Barvu nebo lak na bázi vody (pro vnější nátěr, není nutné)
  • Pletivo nebo drátěný pletivový pás (pokud nebudete frézovat žlábky)
  • 2 panty + 2 háčky (jako uzávěry)

Pracovní postup

Ze dřeva si nařežte části o síle cca 2,5 cm o následujících rozměrech:

Zadní stěna: 60 cm x 30 cm

Přední stěna: 45 cm x 30 cm

Boční stěny: 45 cm x 15 cm (2 kusy)

Střecha: 35 cm x 30 cm

Vnitřní přepážka: 40 cm x 30 cm

Spodní strana: 35 cm × 12,5 cm

Opracování a příprava povrchů: Všechny dřevěné části obruste, aby na nich nebyly ostré hrany nebo třísky. Na vnitřní straně přední a zadní stěny a na obou stranách vnitřní přepážky buď vyfrézujte či vybruste vodorovné žlábky s rozestupem cca 1 cm, případně na jejich povrch připevněte přichystané pletivo. Smyslem je vytvořit takový povrch uvnitř budky, po kterém budou moci netopýři snadno šplhat a zachytávat na něm drápky. Na zadní stěně pokračujte se žlábkováním (pletivem) po celé délce.

Montáž: Připevněte boční stěny k zadní stěně pomocí hřebíků nebo vrutů tak, aby horní okraje lícovaly s horním okrajem zadní stěny. Její přesahující část bude směřovat dolů. Před připevněním přední stěny upevněte do poloviny hloubky budky přepážku (interiér se tím rozdělí na dva svislé, úzké a dlouhé „pokojíky“, přední a zadní. Její horní okraj má rovněž lícovat s ostatními horními okraji. Teprve pak připevněte přední stěnu. Na závěr připevněte střechu tak, aby přečnívala přes přední stranu a poskytovala jí ochranu před deštěm.

Foto: Profimedia.cz

Domeček pro netopýry můžete připevnit např. ke stromu.

Závěrečná vylepšení: Vnější povrch budky můžete natřít připravenou barvou nebo lazurou. Pokud máte děti, můžete je zapojit například tím, že na čelní stranu budky namalují nějaký pěkný obrázek nebo alespoň logo Batmana.

Kdo je zručnější, může budku ještě doplnit o odklápěcí spodní stranu, kterou pomocí pantů připevní k přední stěně. Pozor, mezi spodní stranou a zadní stěnou musí zůstat volný pruh široký zhruba 2,5 cm, kudy budou netopýři do budky vlézat. Ke spodnímu okraji bočnic a k okrajům spodní strany je pak potřeba připevni ještě háčky a vruty (hřebíky), které ji budou udržovat v uzavřené poloze. Pomoci si lze rovněž otočným špalíkem či jakýmkoli jiným typem uzávěru. Budka tak bude pro netopýry pohodlnější a bude v ní větší teplo, zároveň bude možné ji čas od času vyčistit.

Instalace

Budku upevněte na předem vyhlédnuté místo, na stěně či stromě má být pevně, neměla by se pohybovat. Pravidelně ji kontrolujte, zda není poškozená nebo zanesená. Až pod ní najdete trus, je to známkou toho, že v ní už bydlí první nájemníci.

Pítko pro včely a hmyz zvládne každý. Pomocníci na zahradě vám budou vděční

Jak na to
Související témata:
Kutilství
Domácí výroba

Související články

Barvy, laky a lazury na dřevo: Kdy co použít?

Přemýšlíte o barvě a druhu nového nátěru, kterým chcete oživit dřevěný domek, lavici, stůl či truhlíky a houpačku na zahradě? Pak pečlivě zvažte vlastnosti...

Jak si jednoduše vyrobit dřevník

Kvůli zvýšeným cenám za energii se spousta lidí vrátila ke kamnům a krbům na dřevo. To je ale potřeba někde skladovat. Jednou z možností je dřevník, který si...

Výběr článků

Načítám