Hlavní obsah

Jak správně aplikovat opalovací krém? Roli hraje faktor i množství přípravku

Léto je v plném proudu a s ním řada sluncem prozářených dnů lákajících k opalování. Jak správně aplikovat opalovací krém, abyste si mohli bezpečně užít slunečního svitu a zároveň chránili svou pokožku před spálením? Shrnuli jsme základní rady.

Zdravé opalování. Jak správně aplikovat opalovací krém?Video: Novinky

Článek

Aplikace ochranného krému či oleje na pokožku není nijak složitá, stačí se držet několika klíčových zásad, aby byla vaše kůže správně chráněna před škodlivými UV paprsky.

1. Jaký vybrat opalovací krém

Vše začíná již u výběru opalovacího krému. V Evropské unii je jejich prodej regulován, což dává záruku, že budou skutečně účinné. Další garancí může být například renomovaná značka výrobce či prodejce.

Nejlepší jsou produkty nejen s ochranou ve spektru UVB, ale i UVA. Na obalu najdete tyto zkratky zpravidla v kroužku.

Volba, zda sáhnout po chemickém nebo minerálním opalovacím krému, je na vás. Oba typy přípravků svou práci odvádějí, jen to dělají jiným způsobem. Zatímco chemické filtry jako houba absorbují sluneční paprsky, minerální filtry záření odrážejí.

Foto: Novinky

Symboly certifikace na obalu přípravku

2. Jaký zvolit faktor opalovacího krému

Jednoduše řečeno: čím vyšší je hodnota SPF (sun protecting factor), tím delší dobu se můžete paprskům bezpečně vystavovat. Jeho hodnota označuje, kolikrát déle můžete být na slunci, aniž by vzniklo spálení.

Například: pokud vaše (neošetřená) pokožka zarudne při pobytu na sluníčku běžně za 10 minut, v případě použití SPF 20 se doba bezpečného pobytu prodlouží na 200 minut (10×20).

3. Kdy nanést opalovací krém

Ochranný přípravek aplikujte ideálně už cca 20 minut před zahájením slunění, některé zdroje udávají rozpětí 15–30 minut.

Nanášejte ho na pokožku nejlépe ve dvou vrstvách, jen tak budete mít jistotu, že je skutečně všude a žádné místo jste nevynechali.

Foto: Novinky

Opalovací krém aplikujeme ještě před tím, než se vystavíme slunečním paprskům.

4. Na která místa nezapomenout

Zvláštní pozornost věnujte citlivým partiím těla:

  • nos
  • rty
  • uši

Lidé často zapomínají mazat tato místa:

  • okraje oblečení/plavek
  • klíční kosti
  • hřbety rukou
  • hřbety nohou

Pozornost věnujte také mateřským znaménkům a chraňte je vysokým faktorem.

Zelenina, ovoce a bylinky, jež podpoří zdravé opálení

Zdraví

5. Kolik opalovacího krému nanést

Důležité je i to, kolik krému nanesete. Špatné dávkování (tj. nižší než doporučené) je podle odborníků nejčastější příčinou spálení na slunci.

Na celé tělo průměrné dospělé osoby patří zhruba 30–35 g. Jak si toto množství představit? Jde asi o šest čajových lžiček krému - tedy skutečně štědré množství.

Foto: Novinky

Takto vypadá množství šesti čajových lžiček opalovacího krému.

Nezapomínejte, že se krém postupně smývá. Přispívá k tomu například pocení, kontakt s vodou či otírání o písek, ručník, lehátko nebo deku. Ochrannou vrstvu je tak dobré obnovit zhruba každé dvě hodiny a ne jen po plavání v moři či bazénu, jak je mnoho lidí zvyklé.

6. Pozor na expiraci

Po otevření se opalovací přípravek používá většinou 12 měsíců, poté ztrácí svou účinnost. Přesný údaj o expiraci naleznete na obalu produktu. Nepoužívejte starší krémy, nezajistí vám stoprocentní ochranu, pravidelně je vyměňujte za nové.

Zelenina, ovoce a bylinky, jež podpoří zdravé opálení

Zdraví

7. Jak si namazat záda

Jak si sám namazat záda, když si na ně nedosáhnete a není s vámi zrovna nikdo, kdo by vám s aplikací pomohl?

Poslouží třeba předměty s delší rukojetí (třeba kartáč na záda do vany), na které nasadíte žínku s naneseným opalovacím krémem, který rozetřete po zádech. Nevýhodou však je, že se krém do tkaniny rychle vpíjí.

Foto: Novinky

Každé dvě hodiny by se vrstva opalovacího přípravku měla obnovit.

Vyzkoušet můžete třeba fígl s obyčejnou potravinářskou folií. Delší kus folie (klidně i metr, aby se vám dobře držel v ruce) několikrát na délku přeložíte, ve střední části pomažete krémem (či postříkáte sprejem) a rozetřete ho folií po zádech podobnými pohyby, jako když si je sušíte ručníkem.

I rtům škodí nebezpečné sluneční záření a je zapotřebí je chránit

Zdraví
Související témata:
Opalovací krémy

Výběr článků

Načítám