Hlavní obsah

Jak na plíseň na nehtech a nohou pomocí přírodních ingrediencí

Žloutnutí nehtů, praskání a svědění pokožky mezi prsty patří mezi nejčastější příznaky plísňové infekce známé jako onychomykóza. Objevuje se často u lidí s oslabenou imunitou, nadměrným pocením či při používání nevhodné obuvi. Důvodů pro podporu růstu plísní ale může být i více, stejně tak přípravků bojujících proti ní. Pokud rádi volíte řešení přírodní cestou, máme pro vás několik tipů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zbavit se plísně na nehtech a nohou není úplně snadné. Je zapotřebí dodržovat důkladnou hygienu a disciplinovaně používat antimykotické prostředky.

Máme pro vás tip na přírodní lék ze dvou ingrediencí z jedlé sody a jablečného octa.

Jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný je bílý prášek hojně využívaný v přírodních čisticích prostředcích, ale i při vaření. Jeho alkalické, antiseptické a antioxidační vlastnosti jsou však také využívané při léčbě různých onemocnění. Může být aplikován lokálně při odlupování a čištění pokožky, stejně jako k boji proti infekcím. Jeho aktivní složky mohou značně omezit růst plísní a snížit poškození povrchu nehtu.

Další jeho výhodou je, že je to i silný přírodní deodorant, který lze využít k neutralizaci nepříjemných pachů způsobených bakteriemi.

Jablečný ocet je využíván zejména v kuchyni. Lidé jej získávají fermentací jablek, při níž jsou využívány prospěšné bakterie a kvasinky.

Obsahuje kyselinu jablečnou a octovou. Tyto kyseliny mají alkalizující vlastnosti, které účinně inhibují mnoho typů infekcí. Ocet navíc mění podmínky pro růst hub a pokožce poskytuje významné množství bioflavonoidů, vitaminů, minerálů a pektinu.

Za zápachem nohou nejčastěji stojí genetika, nemoc, ale i špatně zvolená obuv

Zdraví

Recept na přírodní lék proti plísním

Nejprve použijte ocet. Buď jej aplikujte přímo na postižené místo, nebo z něj připravte pro nohy koupel. Následně naneste jedlou sodu pro zvýšení účinků octa. Vytvoříte tak kyselé prostředí, které plíseň nemá ráda.

INGREDIENCE
1/2 šálku jablečného octa
6 šálků horké vody
3 lžíce jedlé sody
peeling

POSTUP:

  • Smíchejte ocet se třemi šálky horké vody a vytvořte tak koupel pro nohy.
  • Následně nohy ponořte do koupele a nechte je asi 20 minut namáčet. Poté nohy vyndejte a dokonale osušte.
  • Následně si připravte koupel se třemi šálky horké vody a jedlou sodou. Nohy opět namáčejte zhruba 15 minut a následně důkladně osušte.
  • Pak na nohy natřete peeling a jemně namasírujte. Poté nohy omyjte a důkladně vysušte.
  • Pro úplné odstranění plísně tento postup opakujte každý večer, dokud nezaznamenáte celkové zlepšení.

TIP: Můžete si také připravit pastu s jedlou sodou a octem, kterou aplikujete přímo na postižený nehet. Stačí překrýt obvazem a nechat působit přes noc.

Problémy s chodidly mohou upozornit na cukrovku, onemocnění štítné žlázy i srdce

Zdraví

Jak se postarat o popraskané paty

Móda a kosmetika
Související témata:
Jablečný ocet

Výběr článků

Načítám