Hlavní obsah

Jak často a proč odčervovat psy

K péči o čtyřnohé mazlíčky patří kromě venčení a krmení i mnoho dalších nezbytných úkonů, jako je například péče o chrup nebo zastřihování drápků. Součástí preventivní péče je pak i pravidelné odčervování. Jak často a proč by se měla odčervovat štěňata, feny a dospělí psi?

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

1. Proč odčervovat psa

Pravidelné odčervování psů je stěžejní pro jejich zdraví. Chrání je před škrkavkami, tasemnicemi a dalšími parazity, kteří zvířeti mohou způsobit vážné zdravotní komplikace od průjmu a zvracení až po anémii, či dokonce smrt. Odčervování by tak mělo být pravidelné a preventivní a nespoléhat se jen na pozorování zdravotního stavu psa či kontrolovat jeho výkaly. Vedle mazlíčků odčervování navíc chrání také lidi, především malé děti a osoby s oslabeným imunitním systémem, na které se mohou parazité přenést.

2. Jak se psi odčervují

Nejčastěji se psi odčervují pomocí tablet. U dospělých psů je nejsnadnější metodou ukrýt tabletu do jídla či oblíbeného pamlsku, je však nutné ujistit se, že pes tabletu skutečně pozřel. U štěňat jsou pak vhodnější odčervovací pasty, které se snáze dávkují přesně v souladu s jejich váhou.

Nedůslednost, nepravidelné odčervení a další chyby, které dělají majitelé domácích mazlíčků

Lifestyle

3. Jak často odčervovat dospělé psy

Psi by měli být odčervováni pravidelně, přičemž frekvence závisí na jejich věku, životním stylu a prostředí. Dospělí psi se obvykle odčervují každých tři až šest měsíců, v závislosti na riziku kontaktu s parazity a po poradě s veterinářem. Psi, kteří jsou často venku, konzumují syrové maso nebo jsou v kontaktu s jinými zvířaty, mohou vyžadovat častější odčervování.

4. Jak často odčervovat štěně

U štěňat je frekvence odčervování mnohem častější, a to až do jednoho roku věku. Nejčastěji se uvádí, že by štěňata měla být poprvé odčervena již dva týdny po narození a poté každé dva týdny až do tří měsíců věku. Poté se frekvence snižuje na jednou měsíčně až do půl roku života psa. Od šesti měsíců do jednoho roku se k odčervování u štěňat přistupuje obvykle každé tři měsíce. Intervaly mezi jednotlivými odčervováními u mladých psů je nicméně lepší konzultovat s veterinářem.

5. Jak často odčervovat feny

Speciálně se musí k odčervování přistupovat u fen, pokud budou připuštěny a zabřeznou. Pokud je březost plánovaná, doporučuje se fenu odčervit s předstihem, například na začátku hárání. V období březosti se odčervování neprovádí v prvních čtyřech týdnech, poté případně jen s konzultací a pod dohledem veterináře. Po porodu se obvykle feny odčervují společně se štěňaty a po odstavení štěňat pak obvykle každých tři až šest měsíců podle zdravotního stavu feny.

Jak se starat o psy v horkých letních dnech a co dělat při přehřátí

Bydlení
Související témata:
Odčervení psa

Výběr článků

Načítám