Hlavní obsah

V Rusku plánují zablokovat YouTube

V Rusku plánují od září zablokovat přístup na portál YouTube. Uvedla to v pátek Gazeta.ru s odvoláním na člověka blízkého administrativě prezidenta Vladimira Putina. Listu to pak potvrdil představitel silových struktur z odboru zabývajícího se sběrem dat.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor se rozhodl zablokovat přístup k YouTubu už zkraje roku 2022 v souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině. Svůj krok úřad tehdy vysvětloval nespokojeností s tím, jaké informace se o invazi objevují na této videoplatformě.

Od výhrůžek však cenzoři k činům v plošném měřítku nepřešli, a tak tamní uživatelé mohli YouTube v posledních dvou letech používat prakticky bez větších omezení. Právě to se však má v dohledné době změnit.

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Internet a PC

„V červenci a srpnu bude omezení, takže se v některých oblastech funkčnost YouTubu zhorší. V některých případech se web zpomalí, jinde se bude sekat a někde aplikace spadne. V září začne blokace,“ uvedl představitel administrativy prezidenta pro Gazetu.ru.

Druhý zdroj listu sdělil, že také mají informaci o ukončení služby na podzim.

Rostelekom v pátek varoval, že se YouTube zpomalí kvůli technickým problémům s využíváním zařízení patřících Googlu a využívajících síťové struktury této firmy a systému Google Global Cache, který urychluje načítání dat.

Podle listu se to týká sítě CDN (Content Delivery Network), již využívají všechny systémy pro hosting videí, včetně ruských. Právě ty zajišťují vysokou rychlost přenosu.

Jedna pokuta za druhou. Moskva chce po Googlu další miliony

Internet a PC

YouTube odstranil kvůli válce na Ukrajině tisíce kanálů

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám