Hlavní obsah

Už žádná omezení. Trump dostane na Facebooku a Instagramu naprostou volnost

Menlo Park/Washington

Rovné podmínky pro oba prezidentské kandidáty. To je politika, kterou se rozhodla razit společnost Meta Platforms na svých sociálních sítích Facebook a Instagram. Kvůli tomu budou během několika následujících týdnů ukončena všechna omezení u účtů bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy Meta

Článek

Účty Trumpa byly na Facebooku a Instagramu zcela zablokovány po útocích na sídlo amerického Kongresu v lednu 2021, připomněla agentura Reuters.

Tehdy společnost Meta, v reakci na násilné události, zakázala Trumpovi přístup na neurčito. Později bylo toto opatření zmírněno na nejméně dva roky.

Atentát na Trumpa vyhnal cenu bitcoinu vzhůru

Internet a PC
Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Bývalý prezident Donald Trump

V lednu 2023 pak byly účty obnoveny, ale Trump ještě zcela vyhráno neměl. Účty totiž podléhaly přísnějším pravidlům než ty, které provozují běžní uživatelé. Trumpovi hrozilo pozastavení účtu a omezení reklamy, pokud by porušil pravidla společnosti.

Meta se však rozhodla, že zruší i tato omezení, aby zajistila „rovné podmínky pro oba hlavní kandidáty na prezidenta Spojených států před listopadovými volbami“, uvedla agentura Reuters.

Trump se v těchto volbách pravděpodobně utká se současným prezidentem Joem Bidenem.

Foto: Nathan Howard, Reuters

Prezident Joe Biden

Trump byl jediný

Opatření na sítích Mety byla navržena tak, aby omezila účty veřejných osobností v případě občanských nepokojů. Trumpovy profily byly nicméně jedinými, na které se tato omezení vztahovala, uvedl mluvčí společnosti Meta.

„Při posuzování našeho rozhodnutí jsme také vzali v úvahu, že tyto sankce byly reakcí na extrémní a mimořádné okolnosti a v tomto mezidobí jsme je nemuseli použít,“ obhajoval nastavená omezení na účtech Trumpa vysoce postavený manažer společnosti Meta Nick Clegg.

Nyní má Trump na Facebooku 34 milionů a na Instagramu 23 milionů sledujících. V rámci předvolební kampaně tak jde pro bývalého amerického prezidenta o klíčové komunikační kanály.

Stopka na YouTubu i Twitteru

Meta nebyla jedinou společností, která v roce 2021 Trumpa odstřihla od svých sítí. Účet mu byl zmrazen také na YouTubu či Twitteru (dnes síť X). Provozovatelé to ospravedlňovali porušováním pravidel spojených s podněcováním k násilí.

Šlo o reakci na události ze 6. ledna 2021, kdy stovky Trumpových příznivců vtrhly do washingtonského Kapitolu a přerušily schvalování výsledků prezidentských voleb. Trump tehdy odmítl uznat porážku a své stoupence burcoval dezinformacemi o volebních podvodech.

K odchodu ze sídla Kongresu je vyzval až tři hodiny po vypuknutí násilí.

Po vyloučení z mainstreamových sociálních sítí začal Trump jako hlavní komunikační nástroj používat platformu Truth Social, kterou sám založil.

Atentát na Trumpa

Rozhodnutí společnosti Meta obnovit Trumpovy účty na svých platformách přichází v době, kdy byl na bývalého amerického prezidenta spáchán atentát. Kandidát na amerického prezidenta byl postřelen dvacetiletým střelcem na sobotním mítinku v Pensylvánii.

Při střelbě zahynul jeden účastník setkání a bezpečnostní složky zastřelily i samotného útočníka. Důvody jeho činu jsou zatím nejasné. Bývalého prezidenta střela zasáhla do ucha, z mítinku ho vyvedli osobní strážci.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump po atentátu

Střelba na Trumpa je největším selháním tajné služby za posledních více než 40 let

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám