Hlavní obsah

USA žalují TikTok kvůli nedostatečné ochraně soukromí dětí

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na sociální síť TikTok a její mateřskou firmu ByteDance. Viní je z toho, že síť TikTok dostatečně nechrání soukromí dětí mladších 13 let, uvedla agentura Reuters.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Sociální síť TikTok (ilustrační snímek)

Článek

Podle vlády TikTok porušil zákon o ochraně soukromí dětí na internetu, který vyžaduje, aby služby zaměřené na děti získaly souhlas rodičů se shromažďováním osobních údajů od uživatelů mladších 13 let.

Žaloba je další z řady akcí Spojených států proti TikToku a jeho čínské mateřské společnosti kvůli obavám, že společnost neoprávněně shromažďuje obrovské množství údajů o Američanech pro čínskou vládu a zároveň ovlivňuje obsah způsobem, který může Američany poškodit.

Ministerstvo, ke kterému se připojila také Federální obchodní komise (FTC), v žalobě podle agentury Reuters uvádí, že cílem je ukončit nezákonné masivní zásahy společnosti TikTok do soukromí dětí.

Polovina Američanů souhlasí se zákazem TikToku

Software

Podle ministerstva síť TikTok vědomě umožnila dětem založit si účet na TikToku a poté vytvářet a sdílet krátká videa a zprávy s dospělými a dalšími osobami na platformě. TikTok od těchto dětí shromažďoval osobní údaje, aniž by získal souhlas jejich rodičů. Podle USA roky používaly TikTok miliony amerických dětí mladších 13 let, o kterých platforma shromažďovala a uchovávala osobní údaje.

FTC požaduje, aby TikTok zaplatil pokutu až 51 744 USD (1,2 milionu Kč) za každý den porušování předpisů o neoprávněném shromažďování údajů.

TikTok již v červnu uvedl, že s FTC více než rok spolupracuje na řešení jejích obav. Vyjádřil ale také zklamání, že FTC se rozhodla vést soudní spor, místo aby s firmou spolupracovala na podle nich „rozumném řešení“.

Prodej TikToku

Platforma krátkých videí má v USA zhruba 170 milionů uživatelů. V současné době bojuje proti novému zákonu, podle něhož se má čínská mateřská firma ByteDance do 19. ledna 2025 zbavit amerických aktiv TikToku, jinak platformě hrozí v zemi zákaz.

Američtí zákonodárci zákon obhajují s tím, že by TikTok mohl data amerických uživatelů poskytovat čínské vládě. Pokud k odprodeji nedojde, databáze aplikací provozované společnostmi Apple či Google by nemohly na území USA TikTok vůbec poskytovat.

Nový zákon umožňuje americké vládě zároveň zakazovat i jiné digitální služby se zahraničními majiteli.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

„Raději přijdeme o 170 milionů uživatelů.“ Vypnutí TikToku v USA není nereálné

Internet a PC
Související témata:

Související články

Brusel zahájil další řízení s TikTokem

Evropská komise (EK) v pondělí zahájila další řízení s čínskou sociální sítí pro sdílení krátkých videí TikTok, a to v souvislosti se spuštěním její nové...

TikTok Lite končí v EU s odměnami

Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma tak reaguje na vyšetřování...

Výběr článků

Načítám