Hlavní obsah

Trump zcela otočil, chce z Ameriky udělat bitcoinovou velmoc

Nashville

Bývalý prezident USA Donald Trump se v uplynulých letech nevyjadřoval o kryptoměnách příliš lichotivě. Před aktuálními prezidentskými volbami, kde opět kandiduje, ale zcela otočil, na konferenci Bitcoin 2024 v Nashvillu během uplynulého víkendu burcoval, že chce „udělat z Ameriky bitcoinovou velmoc“.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Donald Trump na konferenci Bitcoin 2024 v Nashvillu

Článek

Před fanoušky kryptoměn, kteří se na akci do města v Tennessee sjeli, zdůrazňoval, že si je vědom důležitosti virtuálních měn.

„Je velmi pravděpodobné, že celková tržní kapitalizace bitcoinu jednou překoná i zlato. I proto chci, aby Spojené státy na tomto trhu dominovaly. Když nebudeme kryptovelmocí my, může se jí stát Čína,“ burcoval Trump.

Aby se tak mohlo stát, je podle něj nutné zajistit velké množství levné elektřiny, která je pro efektivní těžbu kryptoměn nezbytná.

Atentát na Trumpa vyhnal cenu bitcoinu vzhůru

Internet a PC

„Abychom mohli těžit bitcoiny, budeme potřebovat výrazně více elektřiny, než kolik se daří v USA aktuálně generovat. K vytvoření dostatečného množství levné elektrické energie budeme používat tak ohromné množství fosilních paliv, až budete prosit, ať je levné elektřiny méně,“ prohlásil Trump.

Foto: Kevin Wurm, Reuters

Donald Trump na konferenci Bitcoin 2024 v Nashvillu

Levná elektřina podpoří i rozvoj AI

Zdůraznil přitom, že levná elektřina nebude potřeba pouze pro těžbu kryptoměn, ale také pro rozvoj umělé inteligence (AI). I tato oblast je podle Trumpa pro budoucnost USA klíčová.

Server CNBC nicméně připomněl, že ještě před pár lety zastával Trump zcela jiný názor. „Nejsem fanoušek bitcoinu ani jiných kryptoměn. Nemůžu je považovat za peníze. Jejich hodnota je velmi kolísavá,“ hlásal Trump ještě v roce 2019.

O pouhé dva roky později je dokonce označil za „podvod“. Své názory obhajoval tím, že kryptoměny usnadňují obchod s drogami i dalším nelegálním zbožím.

Ve svém projevu se Trump zavázal také k tomu, že se postará o to, aby federální vláda neprodala své bitcoinové podíly a že „ukončí politiku zaměřenou proti kryptoměnám s cílem podpořit americký bitcoinový průmysl“.

Každý den bitcoiny za 825 milionů korun

Na konferenci Bitcoin 2024 v Nashvillu vystoupil se samostatným projevem také nezávislý prezidentský kandidát Robert F. Kennedy Jr. Ten zašel ještě o krok dál a slíbil, že v případě svého zvolení „podepíše exekutivní příkaz, který nařídí americkému ministerstvu financí nakupovat 550 bitcoinů denně“.

Příkaz má platit do doby, než budou Spojené státy držet alespoň čtyři miliony bitcoinů, což v současnosti odpovídá 20 % všech bitcoinů v oběhu.

Podle tohoto plánu by musely Spojené státy vynaložit na nákup bitcoinů každý den 825 milionů korun. Jeden bitcoin má totiž v současnosti hodnotu zhruba 1,5 milionu korun.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Prezidentský kandidát Robert F. Kennedy Jr.

Raketový růst nepřišel, po schválení ETF ethereum oslabilo

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám