Hlavní obsah

TikTok Music končí

Singapur

Streamovací hudební platforma TikTok Music, za kterou stojí čínská technologická společnost ByteDance, definitivně ukončí provoz 28. listopadu. Informovali o tom zástupci firmy s tím, že všechna uživatelská data budou smazána. Uživatelé tak mají už jen pár týdnů na to, aby si své playlisty zazálohovali.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok

Článek

Konec TikTok Music je poměrně překvapivý, neboť služba začala fungovat teprve vloni v červenci. Provozovatel sociální sítě TikTok měl přitom se svou hudební službou velké plány, chtěl konkurovat zavedeným gigantům, jako jsou Spotify, Apple Music nebo YouTube Music.

Za uplynulý rok se ale služba nestihla rozšířit ani do celého světa, dostupná byla pouze v Singapuru, Brazílii, Austrálii a Mexiku. Na zmiňovaných trzích ale evidentně nebyl TikTok Music tak úspěšný, jak tvůrci předpokládali, a proto nyní zavírají krám.

TikTok Lite končí v EU natrvalo s odměnami

Internet a PC

Nejde o první pokus

TikTok Music přestane fungovat 28. listopadu, na přenos svých playlistů na konkurenční platformy – a zároveň na žádost o vrácení peněz za nevyužité služby – však uživatelé mají čas jen do 28. října.

Sluší se připomenout, že TikTok Music nebyl prvním pokusem firmy ByteDance na poli hudby. Ještě před službou TikTok Music tato čínská společnost provozovala hudební aplikaci Resso. Ta byla dostupná v Singapuru, Indonésii a Indii. V roce 2020 byla však v Indii zakázána v rámci širšího zákazu čínských aplikací.

TikTok Music se snažil využít fenoménu krátkých videí na sociální síti TikTok, kde jsou úryvky písní běžnou součástí tvorby virálních videí. Mnohé skladby, které se díky TikToku staly populární, zaznamenaly raketový nárůst přehrávání i na dalších platformách, což vedlo k úspěchu i starších skladeb.

Příkladem jsou písně jako „Running Up That Hill“ od Kate Bushové nebo „Master of Puppets“ od skupiny Metallica, které díky virálním videím zažily nový vrchol popularity po desítkách let od svého původního vydání.

Spolupráce s konkurencí

TikTok Music měl původně sloužit jako most mezi těmito krátkými úryvky písní na TikToku a plnými verzemi skladeb na jediné platformě. Nedávno však TikTok zavedl funkci, která uživatelům umožňuje přenášet skladby objevené na TikToku přímo na jiné streamovací služby, například na Spotify či Apple Music. Tento krok patrně přispěl k rozhodnutí ukončit samostatnou hudební platformu.

S příchodem dalších inovací na poli hudebního streamování se zdá, že ByteDance nyní upřednostňuje synergii mezi svou hlavní sociální platformou a ostatními zavedenými službami, namísto budování vlastního ekosystému.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

USA žalují TikTok kvůli nedostatečné ochraně soukromí dětí

Internet a PC
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám