Hlavní obsah

„Tak dělej, nebo tě donutím.“ Sextortion na internetu končí sebevraždami

Sextortion neboli sexuální vydírání je v současnosti nejrychleji šířící se internetový podvod, který celosvětově míří na mladé lidi. Jen v USA je spojováno s více než 27 sebevraždami. Spousta podvodníků je zjevně z Nigérie, kde se kyberkriminalita dlouhodobě nedaří potírat.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Sedmnáctiletý Jordan DeMay z amerického Michiganu se před dvěma lety zabil poté, co si jej na internetu vyhlédli podvodníci, kteří ho dokázali zmanipulovat tak, aby jim poslal své explicitní fotky, kterými se ho poté snažili vydírat.

Jordana tzv. šmejdi kontaktovali na sociální síti Instagram. Prezentovali se jako pohledná dívka jeho věku jménem „Dani Robertts“, flirtovali s ním, naposílali mu erotické fotky, aby z něj vyloudili jeho lechtivé snímky. Těmi ho pak vydírali a přinutili ho poslat v přepočtu desetitisíce korun výměnou za to, že fotky nezveřejní. Jordan poslal tolik peněz kolik jen mohl.

Nadto vyděrače varoval, že se zabije, pokud snímky zveřejní. „Dobře… Tak dělej, nebo tě k tomu donutím,“ zněla odpověď podvodníků. Od začátku komunikace do Jordanovy sebevraždy uplynulo pouhých šest hodin.

S ženou na internetu si vyměnil pár choulostivých fotek. Pak platil

Krimi

Oznámí se jen minimum případů

„Existuje na to scénář, dostupný online,“ uvedla pro BBC News Jordanova matka. „A tihle lidé podle něj prostě postupují a vyvíjejí (na oběti) nátlak. A dělají to velmi rychle, aby se mohli přesunout na další oběť, protože jde především o množství, “ dodala.

Vyšetřování vedlo do hlavního města Nigérie Lagosu, kde místní policie zadržela bratry Samuela (22) a Samsona (20) Ogoši a následně je vydala do USA. Tam se oba k činu přiznali a čekají na verdikt. Další Nigerijec, který je spojován s Jordanovou smrtí a čelí obvinění z dalších činů, se vydání prozatím brání.

Případů sexuálního vydírání na internetu je kvůli své intimní povaze podle odhadů oznámeno jen minimum. I tak se počet případů v USA loni zdvojnásobil na téměř sedmadvacet tisíc. Z nich alarmujících dvacet sedm skončilo sebevraždou mladých.

Většina vyšetřovacích závěrů směřuje do západní Afriky, především do Nigérie. Letos v dubnu byli dva Nigerijci zadrženi ve spojitosti se sebevraždou školáka z Austrálie, Další dva jsou souzeni v Lagosu, po sebevraždách patnáctiletého Američana a čtrnáctiletého Kanaďana.

Anketa

Hledali jste někdy novou lásku na internetu?
Ano, pravidelně.
10 %
Dříve ano, nyní už ne.
25,4 %
Zásadně ne.
64,6 %
Celkem hlasovalo 9477 čtenářů.

Yahoo Boys 

Není to prvně, kdy se nigerijská technologicky zdatná mládež – označovaná jako Yahoo Boys – snaží online podvodně vydělávat pomocí tzv. scamů. Snad už každý minimálně slyšel o podvodných mailech „nigerijského prince“ ze začátku století.

Podle nigerijského experta Tombari Sibeho na kyberkriminalitu je jednou z příčin nezaměstnanost a chudoba, kvůli které se online vydírání mezi mladými Nigerijci normalizuje. „Všichni tito mladí toho moc nemají. Stává se z toho v podstatě mainstreamová aktivita, kdy nepřemýšlí nad důsledky. Vidí jen své známé a kolegy, jak si tím vydělávají,“ řekl Sibe.

Ředitel nigerijského Národního centra kyberkriminality Uche Ifeanyi Henry BBC řekl, že jde o globální problém. Podle něj jsou útoky cíleny i na mladé Nigerijce, a že nejde pouze o nigerijské podvodníky, dokládají případy například i z jihovýchodní Asie.

Problematiku řeší ve spolupráci s Europolem i česká policie, která k tomu vydala varování i s postupem či radami, jak případnou situaci řešit:

  1. Už nic dalšího nesdílej, nic neplať.
  2. Vyhledej pomoc. Nejsi sám.
  3. Uchovej si důkazy. Nic nevymaž.
  4. Přestaň komunikovat. Odstav dotyčnou osobu.
  5. Oznam to na policii.

Muž masturboval online před neznámou ženou. Vydírala ho zveřejněním a chtěla 150 tisíc

Krimi

Související články

AI už nahrazuje dětem kamarády

Všemožné formy umělé inteligence už používají v různé míře dvě pětiny dětí druhého stupně základní školy. Některým už chatboty nahrazují kamarády. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám