Hlavní obsah

Google miliardovou pokutu od EK platit nemusí, rozhodl soud

Lucemburk/Brusel
Aktualizováno

Dlouhých pět let se vleče spor o miliardovou pokutu pro Google za omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou, kterou společnosti Alphabet vyměřila Evropská komise (EK). Druhý nejvyšší evropský soud nyní Google v antimonopolní žalobě podpořil, pokutu tak americká společnost platit nemusí.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Soud potvrdil většinu posudků Komise, ale zrušil rozhodnutí ukládající společnosti Google pokutu,“ uvedl podle agentury Reuters Tribunál se sídlem v Lucemburku. Podle něj komisaři „nevzali v úvahu všechny relevantní okolnosti“, když pokutu udělovali.

Google podle EK upevňoval své dominantní postavení na trhu s reklamou ve vyhledávačích a chránil se před konkurencí, když majitelům internetových stránek, kteří využívali jeho službu AdSense for Search, ve smlouvě stanovil omezení bránící konkurenci umísťovat své reklamy na tyto stránky.

Za to byla v roce 2019 společnosti Alphabet, která Google vlastní, vyměřena pokuta ve výši 1,49 miliardy eur (1,66 miliardy dolarů). Zástupci americké společnosti se ale odvolali a prakticky od té doby neustaly soudní tahanice.

Italský antimonopolní úřad vyšetřuje Google kvůli podezření z nekalých praktik

Internet a PC

Pokuty dostává Google pravidelně

Google nicméně dostává pokuty od EK pravidelně. Nejvyšší soud Evropské unie (EU) například tento měsíc potvrdil rekordní pokutu 2,42 miliardy eur (60,7 miliardy korun), která byla udělena již v roce 2017.

Astronomickou sumu má Google zaplatit za to, že využíval svou vlastní službu pro srovnávání cen k získání nekalé výhody proti menším evropským konkurentům.

Kvůli dominantnímu postavení je Google terčem vyšetřování také v USA. Píše o tom list New York Times. „Minulý týden se zjistilo, že Google porušil antimonopolní zákon tím, že si nezákonně udržoval monopol na internetové vyhledávání. Nyní začaly diskuse o tom, jak tato porušení napravit,“ uvedl list.

Ve hře jsou údajně i úvahy o nuceném rozdělení společnosti.

Rozdělí se Google? Americké úřady to kvůli dominantnímu postavení zvažují

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám